Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
PCB látky v Strážskom môžu ohrozovať ľudí aj mimo regiónu, miestni majú dôkazy o zdravotných rizikách
Zdielať na

PCB látky v Strážskom môžu ohrozovať ľudí aj mimo regiónu, miestni majú dôkazy o zdravotných rizikách

STRÁŽSKE / V bývalom komplexe Chemko Strážske je už 8 mesiacov vyhlásená mimoriadna situácia. Sudy s toxickým a karcinogénnym odpadom však zatiaľ štát neodstránil. Miestni už majú dôkazy o obrovských zdravotných rizikách. Môžu ohrozovať ľudí aj mimo tohto regiónu.

"Výsledky nás ohúrili, niektoré sú doslova hrozitánske," vyhlásila starostka obce Nižný Hrabovec Marcela Pčolinská. Majiteľ zamoreného zverníka vykonal na vlastné náklady krvné testy, certifikované laboratórium mu nameralo až 20-násobné prekročenie hodnôt. "Nemusí to mať okamžitý prejav, môže sa to prejaviť neskoršie, hlavne pri nejakej vážnejšej chorobe, keď telo nebude mať imunitu," povedal Jozef Adamík. 

Jedovaté látky sa dostávajú do tela konzumáciou akejkoľvek potravy zo zamoreného územia. Hrozbou je najmä zver, ktorá sa voľne pohybuje. "Sumárny obsah PCB je na úrovni 140 220 jednotiek. Ťažko vie niekto určiť, odkiaľ bola ulovená a konzumovaná divina, ktorá skončí na tanieri, možno niekde v Bratislave, prípadne za hranicami Slovenska," upozornil starosta obce Nižný Hrušov Ján Fenčák. 

Testy potvrdili, že hodnoty PCB látok v telách diviny v posledných mesiacoch rýchlo rastú. Aktuálne sa čaká na štátne výsledky rozborov pôdy a domácich chovov. "Či tí ľudia môžu vôbec konzumovať vajíčka alebo domácu hydinu z dvorov v okolí," poznamenala Marcela Pčolinská. 

"Ministerstvo pôdohospodárstva čaká na finálne výsledky na vyhodnotenie všetkých vzoriek," reagoval hovorca ministerstva Daniel Hrežík. 

Na zamorenom území žije viac ako 150 000 obyvateľov. Štátne inštitúcie už 8 mesiacov riešia otázku, ako odpad ktorý sa uvoľňuje do prírody, odstrániť. "Výsledok zatiaľ žiaden, to znamená, že sme na nule, nič sa neurobilo," povedal Jozef Adamík. 

"Ministerstvo začne obstarávať veľké kontajnery, do ktorých sa uloží odpad. Celý proces už začína," ubezpečil minister životného prostredia Ján Budaj. 

Viac sa o prípade dozviete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy