Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Novozvolený starosta zamlčal volebnej komisii dôležité fakty
Zdielať na

Novozvolený starosta zamlčal volebnej komisii dôležité fakty

VEĽKÝ KRTÍŠ / V sobotu sa aj v obci Muľa konali opakované voľby starostu. Kandidáti boli dvaja. Jedným z nich bol aj bývalý starosta, ktorý pre jazdu pod vplyvom alkoholu v úrade skončil. Teraz kandidoval opäť a podľa jedného z divákov televízie JOJ zamlčal volebnej komisii dôležité fakty.

Teraz bývalý starosta kandidoval opäť a podľa jedného z divákov zamlčal volebnej komisii dôležité fakty. Šoféroval s viac ako 1,5 promile. Súd ho za to ešte v decembri minulého roku odsúdil za prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Vtedajší starosta obce Muľa prišiel preto o mandát. Po viac ako deviatich mesiacoch v opakovaných voľbách ale kandidoval opäť. 

Podľa jedného z divákov bola jeho kandidatúra protizákonná, podal aj trestné oznámenie. "Zistil som, že bývalý starosta zrejme predložil nepravdivé prehlásenie o tom, že nemá prekážku o tom, aby bol zvolený za starostu," vysvetľuje svoje podozrenie oznamovateľ Rudolf Kooijman. 

Jednou z prekážok práva byť volený je právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin, ak odsúdenie nebolo zahladené. Na tento fakt musí kandidát upozorniť volebnú komisiu pri registrácii vlastnoručne podpísaným vyhlásením. "Volebný zákon však od neho nevyžaduje predložiť výpis z registra trestov," upozorňuje Eva Chmelová, riaditeľka odboru volieb. 

Vojtech Nagy sa vyjadril k oznámeniu písomným stanoviskom. "Podľa odpovede na moju žiadosť o zahladenie trestu Okresný súd v Lučenci dňa 29.01.2020 pod č.OT /139/2019 za vyjadril, že Vykonaním teda uhradením peňažného trestu došlo k zahladeniu, a teda nevyžaduje osobitné zahladenie. Tento doklad má k dispozícii volebná komisia."

Súd mu však uložil nielen peňažný trest, ale aj trest zákazu šoférovať a to na dobu 2 rokov. Obyvatelia boli presvedčení, že v trestnej činnosti má bývalý starosta vysporiadané všetky náležitosti. "V dedine sme počuli, že vyplatil pokutu, a že môže kandidovať v týchto najbližších voľbách," povedala jedna z obyvateliek obce. 

Nina Uhrovičová, hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici objasňuje skutočnosť, že k zahladeniu došlo. Odsúdený ale stále nevykonal trest. "Zaplatením peňažného trestu zo zákona došlo k jeho zahladeniu. K trestu zákazu činnosti viesť MOV akéhokoľvek druhu je potrebné uviesť, že tento trest odsúdený ešte nevykonal." K zahladeniu odsúdenia dochádza iba vykonaním trestu, čo bude podľa hovorkyne v tomto prípade v decembri 2021.

Podmienky kandidatúry sú dané. "Pri práve byť volený musia byť zahladené všetky odsúdenia. V tomto prípade zastávam názor, že tento kandidát nemohol kandidovať do volieb,"  hovorí Milan Ficek, advokát.

"Ak volebná komisia takéhoto kandidáta zaregistrovala, aj napriek tomu, že prekážka práva byť volený existovala, v tomto čase už nie je možné takéhoto kandidáta z hlasovacieho lístku vyškrtnúť," vysvetľuje Eva Chmelová, riaditeľka odboru volieb.

Kandidoval a aj vyhral. Účasť bola viac ako 53 percentná a hlas mu dalo 79 občanov. Podľa hovorcu ZMOS-u ale pri preberaní mandátu zvoleného kandidáta treba zohľadniť, či nie je právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, alebo či výkon trestu odňatia slobody nebol podmienečne odložený.

"V prípade vzniku, či už jedného, alebo druhého skutkového stavu, mandát starostu zvolenému kandidátovi nevzniká," uzatvára Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy