Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pediatrička (80) ordinuje už viac ako polstoročie. Plánuje odísť, no kolegovia ju pre hrozivú ambulanciu vymeniť nechcú
Zdielať na

Pediatrička (80) ordinuje už viac ako polstoročie. Plánuje odísť, no kolegovia ju pre hrozivú ambulanciu vymeniť nechcú

BZENOV / V Bzenove v okrese Prešov ordinuje už viac ako polstoročie dnes 80-ročná pani doktorka. Je to čiperná pediatrička so spádovou ambulanciou. Zo štrnástich obcí k nej chodí tisíc detí. Tým však hrozí, že o doktorku jej odchodom prídu a budú si musieť hľadať novú v krajskom meste. Ambulancia je totiž pre vlhko a plesnivé steny už roky nevyhovujúca. Nečudo, že sa do nej noví lekári nehrnú.

Doktorka nastúpila do zdravotného strediska pred takmer 55 rokmi. Z jej prvých pacientov sú dnes babičky a teraz ako pediatrička ošetruje ich vnúčatá. Obetavo ale aj hrdinsky. V ambulancii má plesnivé steny a vlhkosť cítite už pri vstupe do čakárne. V takých podmienkach už pracuje roky. Zhoršilo sa to potom ako obec zateplila budovu. 

"Je tu cítiť vlhkosť hlavne ráno, takže ja pootváram okná kým pani doktorka príde," vyjadrila sa zdravotná sestra Anna Pavlíková. "Tu je tak mokro, že mi zhnil obraz na stene. My to tu máme tak nehygienické, že sa bojím o tom hovoriť, aby mi to nezavreli ," poznamenala doktorka Alica Havrilcová 

Pre vysokú vlhkosť vždy pred zatvorením ambulancie musia pootvárať na noc všetky skrinky. Doktorka už pri svojom veku by chcela odísť do dôchodku, no nedokáže opustiť ambulanciu bez náhrady. Doteraz sa všetci potenciálni obvoďáci otočili už vo dverách.

Situácia je natoľko vážna, že si doktorka zavolala všetkých starostov zo spádovej oblasti. Starostovia si koniec ambulancie nevedia predstaviť. Prisľúbili pomoc ale na ťahu je obec, ktorej zdravotné stredisko patrí. Ak sa neurobia potrebné úpravy reálne hrozí, že prídu o obvodného lekára tak ako pred rokmi prišli o zubára.

Ak sa doktorka rozhodne pre odchod skôr ako sa dočká jej ambulancia rekonštrukcie, môže sa podľa nej stať že nový lekár aj keby chcel ordinovať, nebude môcť. Súčasťou nových povolení je totiž aj nanovo súhlas hygieny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy