Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bratislave chýba reprezentatívne miesto pre koncerty či kongresy. V hre je dotácia od vlády vo výške 65 miliónov
Zdielať na

Bratislave chýba reprezentatívne miesto pre koncerty či kongresy. V hre je dotácia od vlády vo výške 65 miliónov

BRATISLAVA / Hlavné mesto Slovenska potrebuje reprezentatívne miesto na usporiadanie kongresov, koncertov i iných kultúrnych podujatí. Návrhov, kde by mohlo stáť je viacero. Postupne sú predstavované jednotlivé projekty, ktoré sa budú uchádzať o dotáciu od vlády vo výške 65 miliónov eur. Ten svoj už predstavila Incheba, ktorá plány štátu mať Národné kongresové a kultúrne centrum hotové do 6 rokov, sľubuje skrátiť na polovicu.

V prípade výstavby reprezentatívneho kongresového a kultúrneho centra v Bratislave platí hlavne, že je už najvyšší čas. "Chýba aspoň polstoročia takéto centrum," vyjadril sa Peter Mihók, predseda slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.  Že na to hlavné mesto Slovenska dopláca, o tom sa debatuje pomerne rovnako dlho. Chýbajúce multifukčné centrum, ktoré by mohlo slúžiť na tieto účely, ale aj štátnicke, kultúrne podujatia, či ako galéria umenia a zároveň byť otvorené pre verejnosť, by mohlo vyrásť v priestoroch bratislavského výstaviska.

Projekt počíta s aktualizáciou nového stavu a s dobudovaním nových častí. Viaceré z ich však boli už v pôvodnom projekte Incheby v roku 1984. Napríklad aj osobný prístav, ktorý by mal vyrásť spolu s novým multifukčným centrom. "To plánujeme vystavať z vlastných zdrojov," vyjadril sa Alexander Rozin ml., výkonný riaditeľ spoločnosti Incheba. Súčasťou dnes predstaveného projektu je aj verejný priestor a park. 

Predkladateľ projektu hovorí, že jeho výhodou je nielen umiestnenie, ale aj spojenie kongresového centra s výstaviskom. "Chceme do toho zakomponovať tie najnovšie technológie, ktoré umožnia online prepojenie s ktorýmkoľvek miestom na svete," dodal Alexander Rozin ml.

Incheba Expo nie je jediným kandidátom na výstavbu Národného kultúrneho a kongresového centra. Projektov je viacero. Ministerstvo financií zatiaľ o detailoch hovoriť nechce, tvrdí, že všetko je v štádiu príprav. "V prvom rade musíme zmapovať súčasné možnosti a určiť reálne potreby Slovenska. Až potom bude jasné umiestnenie a potrebná suma na vybudovanie centra. Ministerstvo financií teraz pracuje na podrobnostiach a na harmonograme príprav o ktorom budeme informovať."

Niektoré by už v nasledujúcich dňoch mohla prerokovať vláda, napríklad zloženie pracovnej skupiny, ktorá by sa výstavbou Národného kongresového a kultúrneho centra zaoberala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy