Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Osada v Nižnom Slavkove je bez prístupu k pitnej vode. Riešením by bola studňa, na ktorú žiadajú peniaze od štátu
Zdielať na

Osada v Nižnom Slavkove je bez prístupu k pitnej vode. Riešením by bola studňa, na ktorú žiadajú peniaze od štátu

NIŽNÝ SLAVKOV / Obyvatelia osady v dedine Nižný Slavkov nemajú priamy prístup k pitnej vode. Niektorí chodia s vedrami do obce, no niektorí pijú z lesného potoka. Vodovod im postaviť nemôžu, a tak jediným riešením by mohla byť studňa, na ktorú žiadajú peniaze od štátu.

Jedna osada, stovky ľudí a pre nich jedna jediná studňa. Teraz, keď sú suchá, nemajú ani to. A vodu v 21. storočí pijú aj z lesného potoka.

V obci nemajú doteraz obecný vodovod. Miestni aj dole v dedine fungujú na spoločných studniach s rezervoármi. Tí tvrdia, že i keď sami nemajú peňazí nazvyš, vyskladali sa so susedmi a dali si prehĺbiť studne, ktoré im nestačili.

V osade na kopci majú po ruke len malokapacitnú studňu alebo potok. Vodu z neho používajú na varenie, kúpanie, ale i na pitie. Miestni vraj preto majú neraz zdravotné problémy.

Osadníci majú ťažké srdce na starostu, on zas na nich. Tvrdí, že pokiaľ bolo o studňu dobre postarané, bola aj voda. "Si z tej studne urobili odpadkový kôš," povedal starosta obce Jozef Kamenický. 

Obec už má ale na stole projekt veľkokapacitnej studne s výdajným autom. Ide o projekt, ktorým zareagovali na výzvu ministerstva vnútra. Tá práve v čase pandémie poukazovala na dediny s osadami, kde nie je hygiena na dostatočnej úrovni.

Nižný Slavkov nie je zďaleka jediný. "Na aktuálne vyhlásenú výzvu reagovalo 34 obcí. Vyčlenených bolo 10 miliónov eur zo zdrojov EÚ," priblížila hovorkyňa ministerstva vnútra Michaela Pavlenová.  

"Bude tam altánok, bude to ohraničené a budú si to platiť," dodal Kamenický. 

Bez Stariny by dnes Košice či Prešov mali veľký problém s pitnou vodou. Klimatické zmeny ale nasvedčujú, že voda bude stále vzácnejšia a vodohospodári varujú, že iba Starina stačiť nebude: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy