Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Marian Kotleba opäť provokuje, v diskusnej relácii vystúpil bez rúška
Zdielať na

Marian Kotleba opäť provokuje, v diskusnej relácii vystúpil bez rúška

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Marián Kotleba si v politickej diskusnej relácii verejnoprávnej televízie odmietol dať rúško. Predseda ĽSNS tak neurobil ani po niekoľkých výzvach moderátora. Kotlebu kritizovali nielen ďalší dvaja hostia relácie, ale aj iní politici a verejnosť. Podredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga sa dokonca rozhodol podať podnet na Úrad verejného zdravotníctva i Okresný úrad v Bratislave. Dokonca zvažuje, že podá trestné oznámenie.

Nezabrali ani ďalšie upozornenia či otázky o prípadnom nasadení si rúška, a tak predseda ĽSNS ostal celú reláciu v štúdiu bez rúška. "Máme tu dvoch zástupcov silných politických strán, ktorí na svojich vlastných svadbách, kde bolo 15 ľudí, nemal nikto rúška, takže nehrajme na kamery jednu pózu a v skutočnosti druhú," odôvodnil svoje konanie Marian Kotleba (ĽSNS). 

Na počínanie Mariana Kotlebu takmer okamžite zareagovali ďalší politickí činitelia. No tí kritizovali aj to, že dvaja diskutujúci zostali s ním v štúdiu. "Bohužiaľ sa rozhodol myslieť v prvom rade sám na seba a získavať tých 35% nespokojných, ktorí vždy, samozrejme, budú," lebo veď je to otravné," reagovala poslankyňa Jana Cigániková (SaS). 

​"Arogantne a hrubo zneužil celú situáciu v štúdiu. Myslím si, že je veľmi nevhodné, aby získaval lacné politické body na úkor zdravia našich spoluobčanov," okomentoval krok Kotlebu poslanec Michal Šipoš (OĽaNO). 

Šeliga podáva podnet na ÚVZ

Podpredseda Národnej rady SR Juraj Šeliga (Za ľudí) podáva na Mariana Kotlebu (ĽSNS) podnet na Úrad verejného zdravotníctva a Okresný úrad v Bratislave za to, že si v nedeľu v diskusnej relácii O 5 minút 12 Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) odmietol nasadiť rúško. Ako napísal vo svojom profile na sociálnej sieti, zvažuje aj podanie trestného oznámenia pre podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy.

„Nerozumiem RTVS, že nepožiadala Mariana Kotlebu, aby opustil nahrávacie štúdio, keďže vedome porušuje nariadenie hlavného hygienika a Úradu verejného zdravia SR a svojím konaním ohrozuje zdravie celého štábu. Azda netreba pripomínať, že práve poslanec za ĽSNS bol pozitívne testovaný na COVID-19," uviedol Šeliga. Považuje to za arogantné a sebecké správanie. „Poslanci majú ísť príkladom. Všetci nosíme rúška v diskusných reláciách, nielen preto, aby sme chránili ľudí okolo nás, ale aj preto, aby sme išli príkladom," ozrejmil podpredseda parlamentu.

Televízia sa divákom ospravedlňuje

RTVS sa ospravedlňuje divákom, ktorých pohoršilo to, že poslanec Marian Kotleba počas diskusie v relácii O 5 minút 12 nemal na tvári rúško. Zároveň sa RTVS dištancuje od konania poslanca Mariana Kotlebu. "Pred reláciou zamestnanci viackrát upozorňovali pána poslanca, aby dodržal interný predpis vo veci nosenia rúšok. Moderátor Marek Makara taktiež viackrát počas relácie upozornil p. poslanca, aby si rúško nasadil. Poslanec to, žiaľ, odmietol. Išlo o porušenie interného predpisu RTVS a nie o porušenie nariadení Úradu verejného zdravotníctva, pretože platí výnimka nosenia rúška účinkujúcich pri nakrúcaní audiovizuálneho diela alebo výrobe programu," píše sa v stanovisku, ktoré TV JOJ poskytla hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová. 

RTVS zároveň rozhodla, že odteraz bude v pozvánke na účasť v relácii O 5 minút 12 explicitne uvedené, že odmietnutie rešpektovania interných predpisov v súvislosti s ochorením COVID - 19 bude mať za následok neumožnenie vystúpenia v relácii.

Videli ste už poslednú časť relácie Na hrane? Pozrieť si ju môžete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy