Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Počet prípadov v ohrozených skupinách pribúda, najviac úmrtí pritom evidujeme u ľudí nad 65 rokov
Zdielať na

Počet prípadov v ohrozených skupinách pribúda, najviac úmrtí pritom evidujeme u ľudí nad 65 rokov

SLOVENSKO / Počet infikovaných stúpa aj v najviac rizikovej skupine - u ľudí nad 65 rokov. Za ostatné dva týždne ich pribudlo 211. Ešte minulý týždeň ich bolo takmer o 40 menej. Koronavírus sa šíri aj v domovoch dôchodcov a v zariadeniach sociálnych služieb.

Už takmer tisíc ľudí nad 65 rokov bolo na Slovensku pozitívne otestovaných. Ich počet však rastie každým dňom. "60 do 70 rokov je 29% pravdepodobnosť, že človek skončí v nemocnici, nad 70 rokov je tá pravdepodobnosť 80%," vysvetlil minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

"Veľa z týchto osôb má chronické ochorenia, veľa z týchto osôb môže končiť na hospitalizácii, na umelej pľúcnej ventilácii a časť týchto ľudí môže aj zomrieť," zhodnotil hlavný hygienik SR Ján Mikas. 


Slová hlavného hygienika žiaľ potvrdzujú aj čísla. Zo 44 úmrtí bola drvivá väčšina práve ľudí nad 65 rokov. "Ľudia majú pravdepodobnosť, že zomrú, stokrát väčšiu ako mladý ulici, ktorý si povie, že nie, covid je nejaká chripôčka. To nedokážeme mať zodpovednosť voči tým našim babkám a dedkom?" pýta sa premiér Igor Matovič. 

Najohrozenejšie sú opäť DSS-ky

V sociálnom zariadení v Klížskej Nemej stúpol počet pozitívnych dôchodcov na 49, keďže v sobotu potvrdili ďalších 8 prípadov. Nové pozitívne prípady pribudli zo štvrtkového testovania poslednej skupiny 20 dôchodcov. V zariadení je tak nakazených 64 klientov a zamestnancov. "V pondelok ideme opakovane testovať negatívnych klientov," uviedla regionálna hygienička Denisa Masárová. 

Pozitívnych budú opakovane testovať v stredu. Prostredníctvom intervenčného tímu ministerstva zdravotníctva sa rieši aj psychosociálna podpora. Obyvatelia i personál sú v zariadení izolovaní už od nedele. Napätie narástlo po hospitalizovaní 9 klientov. "Súčasťou tohto tímu je aj psychológ, toto je špecifické, že tu klienti hovoria po maďarsky, čiže zatiaľ máme problém zohnať takéhoto človeka," povedala Michaela Kostičová, koordinátorka intervenčných tímov ministerstva zdravotníctva. 

Dôležité je najmä hovoriť s klientmi i zamestnancami. "Vysvetliť im situáciu, zvládnuť reagovať na nejaké ich potreby, aby vnímali, o čo sa jedná, čo sa deje, čo sa s nimi bude diať a ukľudniť tých klientov a zamestnancov," dodala Kostičová. 

Zariadenia pre seniorov zamestnávajú aj hygienikov v prievidzskom okrese 

V prievidzskom okrese pribudlo 46 pozitívnych prípadov. Hygienikov najviac zamestnáva situácia v jednom zo zariadení pre seniorov. Jedného z klientov nedávno po úraze hospitalizovali v bojnickej nemocnici. Urobili mu test a ten vyšiel pozitívny.

Hygienici dali pre istotu pretestovať aj celé centrum. "Máme veľké ohnisko v zariadení pre seniorov v Nitrianskych Sučanoch, dali sme otestovať zamestnancov a desať vyšlo pozitívnych," poznamenala Zuzana Tornócziová, riaditeľka RÚVZ Bojnice. 

Zariadenie je v karanténe. V sobotu skoro ráno testovali všetkých 36 klientov."Všetci sú bezpríznakoví, v poriadku," doplnila Tornócziová. 

A pozitívny prípad hlási aj zariadenie v Bratislave 

V bratislavskom zariadení pre seniorov potvrdili Covid-19. Informoval o tom primátor mesta Matúš Vallo na svojom profile na sociálnej sieti. "Všetci zamestnanci a zamestnankyne, ako aj naši klienti a ich rodiny sú o situácii od začiatku informovaní a poučení o ďalšom postupe. Pozitívne testovaná bola jedna opatrovateľka zariadenia, ktorá ešte v pondelok bola v práci bez symptómov a v utorok ráno už so zvýšenou teplotou zostala izolovaná doma. Pozitívny test bol u nej potvrdený vo štvrtok. Táto opatrovateľka v pondelok prišla do úzkeho kontaktu s troma klientmi a zamestnancami spoločnej služby. Naďalej spisujeme a dozisťujeme priame kontakty aj mieru intenzity jej kontaktov," povedal Vallo. 
Intervenčným krízovým tímom Ministerstva zdravotníctva sú vykonávané testy všetkých klientov pavilónu, v ktorom mala opatrovateľka službu a rovnako otestovaní budú aj zamestnanci a zamestnankyne daného pavilónu. "Výsledky prvých testov očakávame počas víkendu, najneskôr v nedeľu. Podľa dohľadaných kontaktov pristúpime počas víkendu aj k testovaniu ďalších osôb.
Klienti zariadenia zostávajú na izbách a boli vyzvaní k sebaizolácií a jedlo je im distribuované priamo na izby. Zamestnanci priamo v zariadení sú inštruovaní, aby sa po zariadení pohybovali v ochranných prostriedkoch a dodržiavali prísne hygienické štandardy, vrátane zabezpečenia zvýšenej dezinfekcie priestorov," doplnil Vallo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy