Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Eurofondy si na Slovensku komplikujeme sami, treba byrokratických katov, vyhlásila podpredsedníčka EK Jaurová
Zdielať na

Eurofondy si na Slovensku komplikujeme sami, treba byrokratických katov, vyhlásila podpredsedníčka EK Jaurová

BRATISLAVA / Podpredsedníčka európskej komisie, komisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová hovorí, že eurofondy si na Slovensku komplikujeme sami. Máme vraj poslednú šancu, aby sme si našli doslova katov, ktorí budú vyklčovať slovenské byrokratické nezmysly, inak obrovské miliardy z Bruselu nemáme šancu vyčerpať.

Osemdesiat percent procesov ako čerpať eurofondy tvorí štát. Iba 20% tvoria usmernenia z Bruselu. Inými slovami, podľa eurokomisie si samy podkopávame nohy. "Len moc prosím, aby ste si našli v slovenskej administratíve aspoň pár katov, ktorí naozaj vezmú sekeru a odsekajú pre toto nové obdobie všetky tie veci, ktoré Brusel požaduje," vyhlásila podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jaurová.
Aj bývalá premiérka upozorňuje na absurdnosti žiadostí projektov pre čerpanie eurofondov. Pokiaľ napríklad poskytnete v žiadosti formálny dokument navyše, projekt vám z tohto dôvodu vrátia."V tej zložitosti vedia preplávať len ľudia, ktorí sú buď zosieťovaní, alebo núkajú tie 10 - 20% provízie. Tá zložitosť je podhubým pre možnú korupciu," myslí si expremiérka Iveta Radičová. "My máme najviac podaní…. na OLAF," povedal europoslanec Peter Pollák.

Na riešenie tejto byrokracie nám nezostáva veľa času. Plán obnovy za miliardy eur sa začína čoskoro a oblastí, kam potrebujeme dostať eurofondy je obrovské množstvo."Potrebujeme zásadnú reformu ekonomiky, potrebujeme množstvo obnoviteľných zdrojov energie, potrebujeme energetickú efektivitu. Všetko toto vie prinášať pracovné miesta, ale vyžaduje to jasné vedenie, jasnú víziu a ambíciu pre veľké zmeny zo strany vlády," uviedol europoslanec Martin Hojsík.

Európska komisia dokonca vyzvala členské krajiny, aby sa poradili ako čo najviac odbyrokratizovať procesy, čo kvitujú aj europoslanci."Aby jednotlivé štáty si nerobili svoje nejaké kroky, ktoré môžu byť kontraproduktívne, ale aby sme mali taký centralizovaný postup, kde Európska únia môže koordinovať jednotlivé kroky," informoval poslanec Michal Wiezik."Tie peniaze sa budú dávať na základe toho aká kvalitné reformy členské štáty urobia," uzavrel europoslanec Eugen Jurzyca.
Európska únia chce reagovať na prvú vlnu pandémie. Zaviesť sa má takzvaná Európska lekáreň. Viac sa dozviete v reportáži Adama Zavřela:

Najčítanejšie správy