Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nemocniciam v Trenčianskom kraji hrozia exekúcie, župa sa bojí o ich budúcnosť
Zdielať na

Nemocniciam v Trenčianskom kraji hrozia exekúcie, župa sa bojí o ich budúcnosť

TRENČÍN / Veritelia nám môžu zablokovať účty alebo siahnuť na hnuteľný majetok. Môžu dostať budovy, ale aj prístroje. Podľa zástupcov Trenčianskeho kraja (TSK) sa môžu do takejto situácie dostať tamojšie nemocnice po Novom roku. O tri mesiace totiž nebudú chránené pred veriteľmi.

"Od 1. januára končí sranda a každá nemocnica sa môže dostať do exekúcie," upozornil poslanec TSK Michal Ďureje. Exekučná amnestia, ktorá chráni nemocnice pred veriteľmi, bude od 1. januára minulosťou. Župa sa už teraz bojí, čo bude ďalej. "Zoberú si financie z účtov a potom tie nemocnice ľahnú," obáva sa Jaroslav Baška. Toto sa podľa trenčianskeho župana môže reálne stať, ak štát exekučnú amnestiu nepredĺži. 

Len v bojnickej nemocnici vlastní jedna spoločnosť pohľadávky za takmer tri milióny eur. "Neprihlásila sa do konkurzu, stále si myslí, že by mohli dostať peniaze aj s úrokmi," povedal Baška. "Na otázku, či si nezoberie niečo cenné z nemocnice, poviem, že je to jedna z možností," uviedol Ďureje. 

"Mali sme niekoľko stretnutí s cieľom navrhnúť nemocniciam splácať svoje dlhy a tým zabrániť exekúciám," reagoval zástupca veriteľa Marek Duban. Nemocnice však na splatenie pohľadávok peniaze nemajú. "Riešením by bolo predĺžiť znenie tohto zákona, ale tu prebieha konanie na ústavnom súde o neústavnosti tohto zákona," vysvetlil Ďureje. 

Znenie zákona totiž napadol generálny prokurátor. Podľa neho je protiústavné. "V predmetnej veci prebiehajú procesné úkony nevyhnutné pre rozhodnutie v danej veci," priblížila Martina Ferencová, hovorkyňa Ústavného súdu SR. 

Kedy ústavný súd rozhodne, nateraz známe nie je. "Našou snahou je, aby v zdravotníckych zariadeniach k exekúciám vôbec nedošlo. Ministerstvo zdravotníctva dlhodobo spolupracuje s ministerstvom financií na riešení, ktoré by zamedzilo medziročnému narastaniu záväzkov po lehote splatnosti," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Či ministerstvo nájde spôsob, akým ochráni nemocnice pred exekúciami, jasné nie je. Župy však bijú na poplach. Podľa nich treba urýchlene niečo robiť. "Nikto ten problém nerieši," upozornil Ďureje. Potom pôjdeme asi do ulíc," vyjadril sa Baška. 

V popradskej nemocnici sa postavili proti novému riaditeľovi, hrozili hromadnými výpoveďami zamestnancov. Bližšie informácie má Maja Pavlíková: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy