Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Okolo novej tehotenskej dávky vznikajú problémy. Sociálna poisťovňa hlási problém vyplácania v januári
Zdielať na

Okolo novej tehotenskej dávky vznikajú problémy. Sociálna poisťovňa hlási problém vyplácania v januári

BRATISLAVA / Od januára by mala sociálna poisťovňa vyplácať tehotným ženám novú - tehotenskú dávku. Nárok na ňu by bol od 13. týždňa tehotenstva. Teda v prípade, ak bola nemocensky poistená najmenej 270 dní v posledných dvoch rokoch. Zákon ešte ale nie je schválený a sociálna poisťovňa upozorňuje, že od januára bude výplata dávky problematická.

Príspevok by mal byť už počas tehotenstva pomocou pre ženy, ktoré nemajú jendoduchú finančnú aj rodinnú situáciu. Maximálna výška príspevku pre ženy, ktoré zarobia viac ako 2100 eur by mala byť cez 320 eur mesačne. Priemerná mesačná dávka pre budúce mamičky vraj vychádza zhruba 236 eur. Plán premiéra a vlády bol zaviesť dávku od januára. "Aby sme podali pomocnú ruku matke v očakávaní, rodine v očakávaní, aby nemuseli zvažovať interrupciu zo sociálnych dôvodov," vyjadril sa premiér Igor Matovič. 

Tu by ale plán vlády s januárovým termínom mohol naraziť na termíny - zákon je totiž ešte len v parlamente a najskôr bude schválený v októbri. Sociálna poisťovňa sa pritom na jeho vyplácanie potrebuje pripraviť vopred, musia nastaviť svoje informačné systémy.  "Nie je schopná to vyplácať, pretože je to úplne nová dávka, treba prerobiť tri informačné systémy, a môžete to robiť až keď to schváli NR SR," vysvetlil exšéf Sociálnej poisťovne Ľubomír Vážny. (SMER-SD).
Bývalý riaditeľ sociálnej poisťovne žiadal posunitie zavedenia novej dávky ešte pred svojím odvolaním, a že to zrejme nie je úplne jednoduché - stihnúť vzplácanie od januára, pripúšťa i minister práce. Bude to však už úloha pre nového šéfa sociálnej poisťovne, ktorý je vo funkcii od štvrtka. 

"Je to na úlohe nového generálneho riaditeľa, aby posúdil akou rýchlosťou sa procesy na úpravu dávok dajú upravovať, aby zvážil a dal informáciu dozornej rade," povedal minister práce Milan Krajniak.

"Musím sa pozrieť čo je procesne možné a nemožné, a prečo sa Sociálna poisťovna vyjadrila, že to nestíha," vyjadril sa nový riaditeľ Sociálnej poisťovne Juraj Káčer. 

Dnes už bývalý šéf sociálnej poisťovne navrhuje vyplácanie posunúť na prvý apríl, kedže má nabiehať aj ďalšia nová dávka, aby sa systémy sociálnej poisťovne nemuseli otvárať dvakrát. Keďže to stojí nemálo peňazí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy