Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Belgická polícia musí pri vyšetrovaní smrti Chovanca vypočuť aj slovenských svedkov, navrhujú europoslanci
Zdielať na

Belgická polícia musí pri vyšetrovaní smrti Chovanca vypočuť aj slovenských svedkov, navrhujú europoslanci

BRUSEL/BRATISLAVA / Europoslanec Ivan Štefanec (KDH) inicioval list vedeniu belgickej federálnej polícii, aby pri vyšetrovaní smrti slovenského občana Jozefa Chovanca čo najskôr vypočula aj svedkov zo Slovenska, ktorí boli v lietadle svedkami incidentu. Výzvu podporilo aj ďalších deväť europoslancov.

Do výzvy europoslanca Ivana Štefanca sa zapojil Eugen Jurzyca, Lucia Ďuriš Nicholsonová (obaja SaS), Peter Pollák (OĽaNO), Miriam Lexmann (KDH), Miroslav Číž, Róbert Hajšel (obaja Smer-SD), Michal Wiezik (Spolu), Martin Hojsík, Michal Šimečka (obaja PS). V tlačovej správe o tom informoval Michal Ďurman, asistent europoslanca Štefanca.

"Od zverejnenia podrobností o prípade sa na mňa obracajú mnohí svedkovia, ktorí boli prítomní udalostiam v lietadle, po ktorých bol pán Chovanec obmedzený na slobode a napokon zomrel. Mnohé z nich by určite vedeli do prípadu vniesť viac svetla a pomohli urýchliť vyšetrovanie. Som šokovaný, že belgické orgány ich doteraz nevypočuli ani nekontaktovali. Preto som sa obrátil listom priamo na policajného riaditeľa, aby tak čo najskôr urobili. V prípade potreby som pripravený tieto kontakty sprostredkovať. Odhalenie celej pravdy je v záujme všetkých, no pomôže najmä rodine pána Chovanca," povedal Štefanec.

Chovanca zatkli vo februári 2018 na letisku, ktoré leží asi 60 kilometrov od Bruselu. Vlastnil spoločnosť, ktorá najímala slovenských robotníkov na belgické stavby a medzi krajinami cestoval pravidelne. Dovtedy problémy nemával, no vo februári 2018 sa na palube lietadla vraj správal násilne, prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla ilegálne. Na základe zistených informácií, personál lietala požiadal muža, aby z lietadla vystúpil. Tridsaťosemročný muž to ale rezolútne viackrát odmietol. Kapitán lietadla následne odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia.

​Až po dvoch rokoch, kedy sa na verejnosť dostal videozáznam z neprimeraného zásahu polície, začali miestne úrady konať. Počas zásahu mali na mužovi ležať dlhých 16 minút, počas toho sa smiali a ukazovali nacistické gestá. Jozef Chovanec následne zomrel. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy