Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
S rastom pozitívnych prípadov rastie aj nápor na epidemiológov. Robia z posledných síl
Zdielať na

S rastom pozitívnych prípadov rastie aj nápor na epidemiológov. Robia z posledných síl

BRATISLAVA / S rastúcim počtom pozitívnych prípadom narastá aj nápor na epidemiológov, ktorí musia telefonovať infikovaným a potom aj ľuďom, ktorí boli s nimi v kontakte. Už teraz vraj nestíhajú a pracujú aj po skončení riadnej pracovnej doby. S administratívou im pomáhajú i kolegovia z iných oddelení regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

"Určite sa to nestíha v normálnom pracovnom čase, berieme si prácu domov, telefonujeme do večera, dokým vládzeme a potom aj cez víkendy," opisuje prácu epidemiologička Alexandra Bražinová. S každým pozitívnym sa musia spojiť. "Píšme zoznam veľmi úzkych kontaktov, je to veľmi individuálne, koľko má človek blízkych kontaktov, priemerne ich má tak 20 - 30," dodáva Bražinová. 

Každému jednému potom musia zavolať, opýtať sa kedy a ako dlho boli s nakazeným bez rúšok. Podľa tohto telefonátu ďalej rozhodnú o karanténe a testoch. 

Staroľubovnianski epidemiológovia museli v uplynulých dňoch vyhľadať viac ako 500 kontaktov. "Na začiatku som si to ešte počítala a bolo to cez 160 telefonátov," vraví riaditeľka RÚVZ Stará Ľubovňa Maria Mancalová. Trom zamestnancom epidemiológie pomáhajú ešte osmi odborní kolegovia. Takmer celý deň majú pri uchu mobil. 

Aj oravskí regionálni hygienici sú z celej situácie veľmi unavení. Tvrdošínsky okres je zaradený do červenej zóny. Hygienici sú nonstop nasadení. "Zvládame situáciu s enormným nasadením fyzických aj psychických síl. Sme vyčerpané. Keby sme prácu nemilovali a nevideli zmysel práce, by sme to nedokázali," priznala regionálna hygienička z Dolného Kubína Mária Varmusová. 

Hygienikom by pomohlo, keby ľudia pred telefonátom na úrad verejného zdravotníctva už mali úzky zoznam ľudí, s ktorými boli v kontakte. Ministerstvo zdravotníctva poskytlo financie na zamestnancov, ktorých môžu zamestnať. Aj na Orave to využili.

V Českej republike majú napríklad už toľko prípadov, že nestíhajú dohľadávať kontakty. Podľa Bražinovej by sa v takej situácii musela zaviesť nejaká systémová zmena, kedy by sa napríklad testovali iba ľudia s reálnymi príznakmi. "Chcem zaviesť inštitút, že príde pozitívna sms správa a následne dotyčný človek si sám bude telefonovať s ľuďmi, s ktorými sa stretol a bude ich kontakty ďalej posúvať na úrad verejného zdravotníctva," hľadá riešenie minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy