Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nefunkčný skener na priechode vo Vyšnom Nemeckom: Röntgen odhaľoval nelegálny tovar
Zdielať na

Nefunkčný skener na priechode vo Vyšnom Nemeckom: Röntgen odhaľoval nelegálny tovar

VYŠNÉ NEMECKÉ / Hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom je už dva týždne bez špeciálneho röntgenu. Jeho úlohou bolo odhaľovať nelegálny tovar v kamiónoch. Colníci tvrdia, že majú všetko pod kontrolou, ale extrémne narástli čakacie lehoty pri vstupe do Európskej únie.

Podľa slovenských colníkov je hlavnou príčinou zdržania, obrovský nápor kamiónov. Prepravcovia vraj cielene obchádzajú okolité štáty. "V Poľsku sú vyčerpané prepravné povolenia. Kamionisti sa rovnako obávajú prekračovať hranicu cez Maďarsko," povedala Klára Baloghová, hovorkyňa Colný úrad Michalovce.

Šoféri však vidia problém v odstavenom skenovacom zariadení. Starý 15-ročný prístroj z Číny vypovedal službu a je nefunkčný. Finančná správa tvrdí, že výpadok kontrolného systému ihneď vyriešila posilnením služieb a mobilným zariadením. To má vraj porovnateľnú kapacitu.


Kolóna kamiónov na ukrajinskej strane podľa našich informácií neustále narastá. Uviazlo v nej aj množstvo Slovákov. O situáciu sa už zaujímajú aj medzinárodné inštitúcie. "Pracuje sa intenzívne na tom, aby bol opäť plne funkčný," dodala  Baloghová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy