Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dôchodkyňa si chcela adpotovať psa. Zviera ale nedostala s tým, že je na to príliš stará
Zdielať na

Dôchodkyňa si chcela adpotovať psa. Zviera ale nedostala s tým, že je na to príliš stará

PEZINOK / Dôchodkyňa zo Šenkvíc si chcela adoptovať psíka, dať mu nový domov. Karanténna stanica v Pezinku jej však zviera nedala s odôvodnením, že je vraj stará a čo ak sa jej niečo stane. 70-tnička si napokon niekoľko mesačného jazvečíka kúpila.

Pani Mária sa už teší zo svojho šteniatka Charlieho. Toho si pred pár dňami kúpila po tom, čo jej jazvečík po 15-ich rokoch zomrel. Pôvodne však chcela pomôcť inému, ani nie ročnému jazvečíkovi, ktorého našla v karanténnej stanici v Pezinku. Šokoval ju však tamojší prístup. "Že koľko máte rokov? Ostala som prekvapená. No ja a manžel 72. Odpoveď bola - no ale viete, vy ste už starí. Čo ak sa niečo stane za dva roky. A čo s tým psom? A ja jej hovorím, ale veď my žijeme v dome s dcérou," povedala pani Mária.

​Odpoveď z karanténnej stanice, či psíka dostane dodnes nedostala, a narážka na jej vek ju poriadne nahnevala. "To sa ma dosť dotklo, ja som aj plakala v ten deň," skonštatovala pani Mária. Domáci miláčikovia, špeciálne psíky, vraj predlžujú seniorom život. Majku si do svojej opatery zobrala 70-tnička Vlasta. "Odkedy mám psa, som nútená chodiť trikrát denne na prechádzky, robíme si dobre, ona bola opustená, vyhodená, jej som urobila dobre a sebe ešte lepšie," zhodnotila pani Vlasta.


Podľa šéfky slobody zvierat si každý útulok sám určuje, za akých podmienok je ochotný dať zvieratko do náhradnej starostlivosti. Prípad pani Márie okomentovala takto. "Je to dosť smutné. My nerobíme rozdiely v rámci adopcií, myslíme si, že najdôležitejšie pri adopcii je, aby sa človek vedel s láskou postarať o konkrétne zviera," vyjadrila sa Pavlína Dugovičová, riaditeľka Slobody zvierat.

Zároveň však odporučila že starší ľudia by pri adopcii mali radšej siahnuť po starších, vyspelejších psoch. "Určite áno, myslím si, že si budú lepšie rozumieť. Aj čo sa týka vychádzok, staršie zvieratá sú veľmi vďačnými spoločníkmi a myslím si, že práve seniori by to mohli pochopiť," vyjadrila sa Dugovičová. "Mladých psov alebo šteniatka máme určite vekovú hranicu v podmienke na nových majiteľov, s tým, aby nám psy neprežívali nové rodiny plus mladým, aktívnym psom sa treba venovať aktívnejšie, ako si ľudia predstavujú," uviedla stanovisko dobrovoľníčka z Karanténnej stanice Pezinok.


"Asi nebola šťastná tá forma. Samozrejme zo strany tých, ktorí sa starajú o zvieratá, ktoré potrebujú pomoc, je pochopiteľné, že musia mať nároky a predstavy, ale na druhej strane nikoho nemôžeme diskriminovať na základe veku," skonštatovala sociologička Silvia Porubänová. Ešte je tu jedna možnosť, ktorú odporúča sloboda zvierat, ako si vyskúšať, či vám adopcia bude sedieť. "Ponúkame tzv. dlhé venčenie. To znamená, že si psíka môže prísť k nám akokeby požičať na 14 dní, vyskúšať to spolužitie a až potom nasleduje adopcia," dodala Dugovičová.




Súvisiace články

Najčítanejšie správy