Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po 5 mesiacoch sa Julka dostala z kómy. Trpela zriedkavým ochorením
Zdielať na

Po 5 mesiacoch sa Julka dostala z kómy. Trpela zriedkavým ochorením

BRATISLAVA / Julka, iba 26-ročná mladá žena ležala v kóme neuveriteľných 5 mesiacov. Julka mala veľmi zriedkavé ochorenie, takzvaný autoimunitný zápal mozgu, ktoré je známe iba posledných 20 rokov. V kóme dokonca oslávila vo februári aj svoje narodeniny. Vďačná je najmä lekárom na neurologickej klinike v trnavskej fakultnej nemocnici. Dnes odchádzala domov usmiata.

Julka prišla do fakultnej nemocnice v Trnave 13. januára. Všetko sa to začalo silnými bolesťami hlavy.

Počas niekoľkých dní upadla do kómy na neuveriteľných 5 mesiacov. "Viete čo, to bolo strašne! Stáť pri tej posteli a pozerať či mrkne okom alebo nie," plače Julkina mama. "Neskutočne strašné, to neprajem ani najhoršiemu nepriateľovi," povedala Julkina sestra Kristína. "Niekedy sme mali pocit, že to už vzdáva, niekoľko dní balansovala na hranici života a smrti. Veľkými zázrakmi boli také drobnosti keď Julka pohla rukou, keď otvorila oči" opisuje vrchná sestra Jana Hirnerová. 

"Ona sa nevedela hýbať, lebo za tie mesiace tam odišli ruky, nohy," hovorí Julkin otec. 

Trpela vážnym ale veľmi zriedkavým ochorením - autoimunitným zápalom mozgu. "Vlastný imunitný systém vyrába protilátky, ktoré poškodzujú, ničia a blokujú funkciu mozgu," povedal primár neurológie Georgi Krastev.

Primár neurológie však skúsil netypickú liečbu, ktorú prebrali od japonských kolegov, lieky nepodávali do krvi ale priamo do likvoru čiže mozgovomiešneho moku. "Ten liek mohol priamo účinkovať v centrálnej nervovej sústave," vysvetlil primár.  "Vďačím mu za jej život," dodáva Julkina mama. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy