Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Starostka Lukačoviec je vinná. Trest jej sudca ale neuložil
Zdielať na

Starostka Lukačoviec je vinná. Trest jej sudca ale neuložil

HUMENNÉ / Vinná. Takýto rozsudok si na Okresnom súde v Humennom vypočula starostka obce Lukačovce. Prokurátor ju obžaloval z trestného činu sprenevery. Hoci ju sudca uznal za vinnú, trest jej neuložil. Podľa jeho slov na nápravu stačí podmienka, ktorú dostala za právoplatné odsúdenie v prípade ekonomickej kriminality. Aj tej sa dopustila počas starostovania.

Prokurátor ju obžaloval zo sprenevery mobilu a tabletu. Sudca ju najprv spod obžaloby oslobodil, no krajský súd rozsudok zrušil a v celom rozsahu vrátil naspäť prvostupňovému súdu.

"Odvolací senát dospel k záveru, že za daného stavu dôvody napadnutého rozsudku nezodpovedajú vykonanému dokazovaniu," hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová. Bývalá starostka sa štábu TV JOJ nevyjadrila. V pojednávacej miestnosti uviedla, že sa vinná necíti.

Jej obhajkyňa uviedla, že aj keď sa skutok stal, nemožno ho považovať za trestný čin. Navrhla ju preto spod obžaloby oslobodiť. Sudca ale rozhodol inak. "Obžalovaná bola sudcom OS Humenné uznala za vinnú z prečinu sprenevery. Čin spáchala závažnejším spôsobom konania, a to porušením dôležitej povinnosti vyplývajúcej z jej funkcie," pokračuje Petrufová.

Od uloženia trestu však sudca Ivan Roháč upustil. Exstarostka je už totiž právoplatne odsúdená za nezaplatenie dane a poistného, tiež z čias starostovania. Za to dostala podmienku a tento skorší trest je podľa sudcu dostatočný na jej nápravu. Odsudzujúci rozsudok prvostupňového súdu zatiaľ nie je právoplatný. Aj prokurátorka, aj obhajoba, si nechali lehotu na vyjadrenie.

Exstarostka okrem toho čelí obžalobe pre obzvlášť závažný zločin sprenevery. "Obvinená žena mala v období rokov 2004 až 2014 spreneveriť finančnú čiastku vo výške 300 tisíc eur," povedala hovorkyňa policajtov v Prešove Jana Ligdayová. 

Sudca Ivan Roháč však minulý rok túto obžalobu odmietol, podľa neho pri výsluchoch pred vyšetrovateľom došlo k porušeniu práva na obhajobu a vec chcel vrátiť späť do prípravného konania. "Senát KS v Prešove na základe sťažnosti prokurátora neuznal dôvody vrátenia veci do prípravného konania a uložil súdu prvého stupňa, aby vo veci konal," dodala Petrufová.

Termín pojednávania zatiaľ stanovený nie je.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy