Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Malá Olívia potrebuje dôležitý implantát. K prieťahom s poisťovňou zasiahli lekári
Zdielať na

Malá Olívia potrebuje dôležitý implantát. K prieťahom s poisťovňou zasiahli lekári

KOŠICE / Predstavte si, že ako rodič zistíte, že vaše dieťa nemá sluch. Lekári prídu s nádejou, že pomôže operácia. V tom narazíte na problém. Peniaze. Kým nemocnica s poisťovňou riešia, kto a ako to zaplatí, malá Olívia čaká. U malých detí pritom v takomto prípade ide o čas, aby začali vnímať zvuky.

"My sme zistili okolo prvého roka, že sa mi neotáča na meno, že vlastne nepočuje ...," povedala mamička malej Olívie. Pre rodičov je to hra o čas. V septembri totiž bude mať dievčatko dva roky."Najdôležitejšie je zaviesť implantát do dvoch rokov života dieťaťa, aby sa vyrovnala deťom, ktoré počujú," pokračuje mamička Lucia Baškovská.

Schválené to majú už niekoľko mesiacov, napriek tomu doteraz k zákroku nedošlo. Rodičia sa hlavne boja toho, aby nebolo neskoro. Ak včas dieťa nezačne rozoznávať zvuky, môže sa stať že sa ani nenaučí hovoriť.
"Môže sa stať, receptory rečové zanikajú, takže môže sa stať. Na konci augusta to budú už tri mesiace, čo čakáme," opisuje Baškovská.

Práve lekári Košickej detskej nemocnice navrhli zákrok, vďaka ktorému by počula. Narazili na problém zvaný poisťovňa. "Z nášho hľadiska ide o pomerne náročný výkon. Dosiaľ sme nedosiahli s poisťovňou pacientky zhodu o spôsobe úhrady," uviedol medicínsky riaditeľ detskej Fakultnej nemocnice v Košiciach Igor Jenčo.

Podľa vedenia poisťovne do Košíc poslali odkaz, že ak chcú implantát operovať podľa odporúčania, majú si to zaplatiť z toho, čo majú v bežných úhradách. "Tento implantát presahuje 20 000 eur a nikto od nás nemôže chcieť aby sme realizovali starostlivosť, za ktorú nedostaneme adekvátnym spôsobom uhradené," pokračuje Jenčo.



Oslovili sme aj poisťovňu. Tá si už 2 a pol mesiaca s košickou nemocnicou vymieňa korešpondenciu. "Máme za to, že spôsob úhrady bol dostatočne vysvetlený a akceptovaný z oboch strán, a teda je pripravené všetko pre to aby Olívia mohla byť operovaná v Košiciach," uvádza v stanovisku Dôvera.


Matka malej Olívie hovorí, že poisťovňa zdĺhavý proces komunikácie pripisovala aj dovolenkovému obdobiu. Poisťovňa naopak, že všetko bolo dohodnuté. Faktom ale je, že malá Olívia stále čaká. Napokon vedenie košickej nemocnice urobilo rázny krok. Aby mohla Olívia počuť, operáciu zrušili ale oslovili svojich kolegov. "Aby netrpela pacientka samotná, dohodli sme jej možnosť operácie v NÚDCH v Bratislave. Lekári NÚDCH sú v kontakte s rodičmi malej pacientky. Zatiaľ máme k dispozícii len zdravotnú dokumentáciu, nakoľko dieťa bolo liečené v mieste svojho bydliska," povedala hovorkyňa Dana Kamenická.


Zdá sa, že tomuto prípadu sa podarilo pomôcť a malá Olívia bude počuť a naučí sa rozprávať. Problém však zostáva. Podobných pacientov totiž môže byť viac.

Malá Lívia potrebuje liečbu v USA. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy