Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Takmer stovka žiakov v Richnave do školy 2. septembra zrejme nenastúpi. Nové priestory stále chýbajú
Zdielať na

Takmer stovka žiakov v Richnave do školy 2. septembra zrejme nenastúpi. Nové priestory stále chýbajú

RICHNAVA / Do začiatku nového školského roka už ostávajú iba dni, no v Richnave až do poslednej chvíle netušili, kam umiestnia takmer stovku žiakov. Vlastnú školu nemajú a do tej v susednej dedine sa nezmestia. Teraz ale padlo zásadné rozhodnutie.

Nová kontajnerová škola vznikne, zatiaľ, na zelenej lúke. Nebude to jednoduché, ešte pred tým tu musia vybudovať protipovodňový val. Lúka je na konci dediny pár metrov od toku Hornádu. Stačia intenzívne dažde a kontajnerová škola by mohla plávať. Preto podložie musia dvíhať. "Asi nestíhame ten druhý september. Ale budeme sa snažiť, aby to bolo čo najskôr. Teoreticky by sa malo, alebo mohlo stavať, len tým, že nám do toho škrt urobil pán statik, tak kvôli tomu sme to museli troška posunúť. A SVP v Košiciach nám musí dávať povolenie, to znamená že musíme čakať na tú byrokraciu našu, ktorá je potrebná," vyjadrila sa Soňa Hanzlovičová, poradkyňa pre školstvo na ministerstve vnútra. 

Školský rok začne v Richnave iba pre minuloročných prvákov, terajších druhákov. Tí nastúpia do pôvodnej kontajnerovej školy v dedine. Keď tu postavia protipovodňový val aj potrebné priestory pre nových žiakov. Obe kontajnerové školy sa zlúčia. Staré položia na nové. "Kontajnerov bude 24, ale vlastne 12 tried vznikne tým pádom," vysvetlila Hanzlovičová, poradkyňa pre školstvo na ministerstve vnútra. 

Kompetentní si uvedomujú, že toto riešenie môže byť len dočasné. keďže to označujú ako jedinečný problém na Slovensku, riešenia hľadajú takpovediac za pochodu. Prioritou bolo zabezpečiť novým školákom možnosť školskej dochádzky. "Toto je úplné nóvum, ktoré sme na Slovensku nezažili.Jednoducho sme vedeli, že hrozí možno že aj určité nešťastie. pretože neviem si predstaviť, aby sme deti rozvážali autobusami, takéto malé deti do okolitých obcí. Pretože bolo by to predovšetkým pre nich nebezpečné," povedal Igor Petrík, predseda miest a obcí Hnileckého regiónu. 

 Kedy sa so stavebnými prácami na protipovodňovom vale začne, zatiaľ nevedno. Odhad kompetentných je do dvoch týždňov. Školu by chceli spustiť v priebehu septembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy