Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Leteckí záchranári v ťažkom teréne zachraňovali turistov vo Vysokých Tatrách
Zdielať na

VIDEO: Leteckí záchranári v ťažkom teréne zachraňovali turistov vo Vysokých Tatrách

VYSOKÉ TATRY / Otvorená zlomenina členka a kolapsový stav na turistickom chodníku - aj takéto úrazy, okrem iných, ošetrovali horskí a leteckí záchranári vo Vysokých Tatrách. Už pred ôsmou ráno pomáhali zranenému poľskému horolezcovi.

"Horolezec liezol a  buď spadol do neho nejaký loker alebo spadol šmykol sa a dopadol pravdepodobne na policu," myslí si vedúci záchrany Marek Černý. Podľa hovorkyňe operačného strediska, 44-ročný poľský horolezec si po páde dlhom približne 10 metrov vážne poranil dolnú končatinu v mieste členka.

Ešte pred ôsmou ránou tak odlietal vrtuľník s posádkou leteckých záchranárov a horským profesionálom do oblasti Ganku. Nájsť zraneného poľského horolezca ale nebolo jednoduché. "Oni boli v takej stienke, od nástupu viac menej 10 metrov. Nebolo ich tam vidno," konštatuje Černý.

Nezranený spolulezec horolezca sa zachoval profesionálne a záchranárom pomohol. "Videli sme ako jeden z nich zišiel dole a začal kývať pri snehovom poli zelenou bundou," dodal záchranár.

Operátor spustil horského záchranára a lekárku priamo do terénu, no k zranenému ešte pár metrov museli stúpať. Museli sa však ponáhľať lebo zranený silno krvácal a mal otvorenú zlomeninu členka. Keď ho ošetrili museli vyriešiť ďalší problém - takzvaný štant. Istiaci systém, ktorý zadrží zraneného.

V popoludní záchranári zasahovali vo Veľkej studenej doline, kde pomoc potreboval Slovák. "Vyčerpaný bol a bol tam nejaký diskomfort v oblasti hrudníka. Možno podcenenie pitného režimu a rýchlejší výstup čo fyzicky nemohol zvládnuť," vysvetluje záchranár Rudolf Golec. Pri tejto akcií bol taktiež problém nájsť pacienta. Dolina bola plná ľudí. "Robili sme viac náletov až potom sme ho našli. Ľudia nám pomohli lebo ukazovali kam máme smerovať," dodal Golec. 

Nakoniec zasiahol pracovník Zbojníckej chaty. Rukami v tvare Y jasne zo zeme posádke naznačil, kde sa nachádza pacient. Operátor z paluby spustil záchranára priamo k pacientovi. Ošetril ho, pripravil na transport a navijákom dostal z terénu na smokovecký heliport. Tam sa ho ujala lekárka a poputoval do popradskej nemocnice.

​Tatranská Zoo bez platenia vstupného? Ako je to možné sa dozviete v nasledujúcom videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy