Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prípadom smrti Slováka v Belgicku sa zaoberá už aj tamojší parlament. Rodina zosnulého 5 mesiacov nedostala ani len lekársku správu
Zdielať na

Prípadom smrti Slováka v Belgicku sa zaoberá už aj tamojší parlament. Rodina zosnulého 5 mesiacov nedostala ani len lekársku správu

BRATISLAVA/BRUSEL / O prípad úmrtia slovenského občana v Belgicku sa už zaujíma aj tamojší parlament. Prípad napriek existencii videozáznamu tamojšie orgány nevyšetrili ani po vyše dvoch rokoch. Prvé mesiace sa rodina nedostala ani k lekárskej správe. Po viac ako roku tamojšie úrady informovali slovenský rezort diplomacie len krátkou správou, že vo vyšetrovaní stále nenastal posun. Upozorňujeme, že nasledujúci obsah nie je vhodný pre maloleté osoby.

23. február 2018 polícia na letisku Charleroi neďaleko Bruselu zadržala Jozefa Chovanca a umiestnila ho do letiskovej cely. Muža mala na Slovensku očakávať jeho manželka a dcéra. Domov sa už ale nedostal. Zomrel po zákroku belgických policajtov. "Zranil si hlavu a potreboval pomoc, ale vidíme, že žiadnu nedostal. Je obklopený množstvom policajtov a vidíme veci, ktoré sú veľmi šokujúce," vraví advokát rodiny zosnulého Lennert Dietrickx. 

Muža previezli do nemocnice. Slovenské veľvyslanectvo v Bruseli poskytlo rodine pomoc v nemocnici, tlmočníčku a asistenciu pri podávaní trestného oznámenia. Rovnako podľa údajov, ktoré zverejnil predseda parlamentu Boris Kollár zabezpečili formality potrebné k prevozu tela na Slovensko.

Chronológia prípadu

- 26. februára verbálnou nótou informovali belgické ministerstvo zahraničných vecí o podaní trestného stíhania na neznámeho páchateľa v konzulárnom prípade Jozefa Chovanca.

- 7. marca 2018 Diplomatická poradkyňa belgického ministra vnútra na osobnom stretnutí ubezpečila náš zastupiteľský úrad o dôslednom vyšetrení prípadu.

- 13. júna 2018, teda o tri mesiace neskôr slovenské veľvyslanectvo požiadalo o poskytnutie aktuálnych informácii k prípadu a tiež lekársku správu a dokumentáciu pre manželku nebohého.

- 2. júla 2018 slovenský zastupiteľský úrad na stretnutí informovali belgických kolegov o tom, že rodinu ani po takmer piatich mesiacoch nikto oficiálne neinformoval o okolnostiach úmrtia a stále nemajú ani lekársku správu. Belgická strana ich ubezpečila, že vec je pre nich prioritou a vec je stále v štádiu vyšetrovania.

- ďalšia verbálna nóta je evidovaná až v nasledujúcom roku. 13. marca 2019. Na žiadosť o stave vyšetrovania begličania odpovedali, že nedošlo k zásadnemu posunu.

- 6. mája 2019 federálny prokurátor Belgicka na osobnom stretnutí so slovenskou konzulkou aj na žiadosť manželky nebohého prisľúbil pomoc pri urýchlení vyšetrovania.

- v júli 2019 rodina pre nekonanie zmenila právneho zástupcu, a to aj na základe odporúčania slovenského rezortu diplomacie.

- 21. novembera 2019 diplomatickou nótou náš zastupiteľský úrad opäť žiada informácie o stave vyšetrovania I jeho ukončenie v primeranej lehote.

- o deň neskôr, 22. novembra 2019 belgické úrady informovali o ukončení vyšetrovania a posunutí prípadu na prokuratúru. Manželka Jozefa Chovanca si zároveň vyžiadala preklad diplomatickej komunikácie pre nových právnych zástupcov.

- vo februári 2020 nový advokát kontaktoval zastupiteľský úrad v Bruseli o príprave žiadosti na vykonanie ďalších úkonov z dôvodu viacerých nezrovnalosti v spise.

- v auguste 2020 plánovalo slovenské veľvyslanectvo ďalšie stretnutie s federálnym prokurátorom. V médiach sa ale objavili zábery z cely Jozefa Chovanca. Sedenie na zadržanom, nacistický pozdrav a posmešky policajtov pobúrili verejnosť nielen v Belgicku, ale aj na Slovensku a v iných krajinách.

Vypočujte si celý telefonát s advokátom Lennertom Dietrickxom:

"Vyšetrovanie je stále v procese, ale nemôžme ignorovať fakt, že sa to nedeje tak, ako by sme očakávali. Pripomeniem, že je to už viac ako dva roky od skutku a nemáme ten dojem, že by vyšetrovanie bolo brané seriózne a máme taký zvláštny pocit, že možno neprebieha tak, ako by malo," vyjadril sa advokát pozostalej rodiny. "Mám taký pocit, že to chceli zamiesť pod koberec," povedal nahlas aj predseda parlamentu Boris Kollár. 

Prípad si v prevzala už aj Výbro P., čo je belgicka obdoba slovenskej inšpekcie ministerstva vnútra. Tá má preveriť postup policajtov. Na samotné vyšetrovanie sa majú budúci týždeň pýtať aj belgické parlamentné výbory pre vnútro a spravodlivosť.

Pozrite si reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy