Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vozíčkari, nevidiaci, či bez sluchu. Toto sú návštevníci unikátneho pikniku pre hendikepované zvieratká
Zdielať na

Vozíčkari, nevidiaci, či bez sluchu. Toto sú návštevníci unikátneho pikniku pre hendikepované zvieratká

VEĽKÝ LÉL / Vozíčkari, nevidomí, či bez sluchu. To sú účastníci dnešného Handipikniku vo Veľkom Léli. Majitelia postihnutých zvierat chceli stretnutím ukázať, že takéto zvieratká nemusia nevyhnutne končiť v útulku, či so smrtiacou injekciou.

To, že dvojročná Aimy má len tri nožičky, sme si najskôr vôbec nevšimli."Mala jednu nôžku zlomenú a druhú ochrnutú po autonehode, myslela som si, že zomrie. Naučila sa tak behať, že už je rýchla ako psy," povedala účastníčka handpikniku Lili Kušnírová.


Handipiknik na brehu Dunaja pri Veľkom Léli nie je o špecialitách na kockovanej deke, ale stretnutie hendikepovaných zvierat. "Ten hendikep je také tabu možno v spoločnosti, podľa mňa aj čo sa týka ľudí, nielen zvierat a my sme si povedali, že keď ukážeme, že aj na vozíku psík, trojnohý, slepý, hluchý psík dokáže fungovať, tak tí ľudia budú možno trošku inak vnímať hendikep, nielen u zvierat, ale aj u ľudí," informovala Marcela Juríčková z občianskeho združenia Dog Azyl.


V útulkoch sú prehliadaní, no rovnako sú na tom aj zvierací seniori. "Je to taký špecifický hendikep ...skôr sa adoptujú šteniatka, ona slúžila celý život na rodenie šteniat a vyhodili ju. Je staručká, mám ešte dvoch normálnych psov, chodiacich a strašne za nami plakala," dodáva účastníčka Tatiana Flimelová.

Shaggyho našli na ulici s prerušenou miechou, zrejme mu chrbticu prehryzol iný pes. "Na vozík sme ho naučili relatívne rýchlo, naučil sa cúvať, aj vyjsť z rôznych menších priestorov," skonštatovala majiteľka Marcela.



A kým ich ľudskí spoločníci chystali večeru a vymieňali si cenné rady pri ich opatere, zvierací účastníci pikniku sa klbčili a preháňali za loptou. "Mne by bolo bývalo pomohlo, kebyže mám niekoho, kto mi poradí a presne toto robíme," dodáva Marcela.


Aj tento rok chystajú kalendár s hendikepovanými psíkmi, modelmi budú tohtoroční účastníci pikniku.

Čo priniesla karanténa pre ZOO? Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy