Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jozef K. tvrdí, že plyn odpojil v nepríčetnosti
Zdielať na

Jozef K. tvrdí, že plyn odpojil v nepríčetnosti

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Súdny znalec z oblasti psychiatrie to však nepotvrdil

Tento 51-ročný muž zo Zemianskych Sadov v okrese Galanta má za sebou už 24-ročné ochranné psychiatrické liečenie a ďalšie 3 vraždy. Teraz čelí obžalobe z obzvlášť závažného činu vraždy a zločinu poškodzovania cudzej veci. Svoj čin doznal a pred súdom aj oľutoval, ale tvrdí, že ho spáchal v nepríčetnosti.

Jozef K. bol z psychiatrickej liečebne prepustený v roku 1999, odkedy chodil na pravidelné kontroly a preliečovanie. Žil so svojou rodinou v spoločnej domácnosti, kde bol, ako dnes tvrdil, sústavne ponižovaný. Svoje duševné pochody a psychické týranie sa v úvode hlavného pojednávania snažil ozrejmiť senátu v pripravenej reči "tak na tridsiatich stranách, zhruba na hodinu", predseda senátu jeho pokus ale zamietol.

Jozef K. tvrdil, že čin, ktorý spáchal, bol dôsledkom nielen jeho pretrvávajúcej diagnostikovanej paranoidnej schizofrénie, ale tlaku okolia. Mal byť napríklad svedkom, že jeho syn mal objednanú vraždu majiteľa stavebnín v Seredi a on o tom nemohol hovoriť.

Podľa obžaloby vlani 18. augusta mal Jozef K. v kuchyni odstrániť prípojku od plynového sporáka a otvoriť plynový ventil, odkiaľ nechal unikať plyn do priestorov rodinného domu. Následne manželku zamkol v letnej kuchyni, čím zabránil jej odchodu z domu. On sám so svojimi osobnými vecami odišiel do neďalekého broskyňového sadu, kde očakával výbuch nahromadeného unikajúceho plynu.

"Nevedel som či vybuchne, alebo nie. Nechal som to na náhodu," povedal. Následkom výbuchu došlo k totálnemu zrúteniu rodinného domu, poškodeniu okolitých objektov i motorového vozidla. Jeho mŕtvu manželku našli až po rozsiahlej akcii záchranárov v ruinách.

Jozef K. dnes tvrdil, že z nepríčetnosti sa prebral, až keď plyn vybuchol, "strecha sa nadvihla a múry spadli". Jeho dnešná výpoveď však bola plná rozporov. "Ja som sa týmto spôsobom lúčil so Zemianskymi Sadmi, že to počula celá dedina," povedal obžalovaný.

Vzápätí odmietol akýkoľvek premyslený čin. Medzi osobnými vecami v kufríku, ako priznal, mal pripravené telefónne čísla zo Zlatých stránok na ministrov vnútra a spravodlivosti. Tým mal hneď po výbuchu volať. Kufrík mal zbalený, pretože sa pripravoval na krátkodobý pobyt v psychiatrickej liečebni.

Obžalovanému za čin hrozí trest odňatia slobody až na doživotie. Predchádzajúce tri vraždy vykonal v roku 1983, kedy zastrelil kňaza, vodiča kamiónu a jedného člena svojej rodiny. Unikal polícii a bolo po ňom vyhlásené celoštátne pátranie. Vtedy ho súd neposlal do väzenia pre vážnu duševnú chorobu, ale vykonával nariadenú ochrannú psychiatrickú liečbu vo Veľkom Záluží.

Zdielať na

Najčítanejšie správy