Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Štátne lesy vypovedali vyše 100 zmlúv. Minister pôdohospodárstva hovorí o transparentnom obchodovaní s drevom
Zdielať na

Štátne lesy vypovedali vyše 100 zmlúv. Minister pôdohospodárstva hovorí o transparentnom obchodovaní s drevom

BRATISLAVA / V lesníckej a drevárskej komunite je už niekoľko týždňov rozruch. Štátne lesy totiž vypovedali vyše 100 zmlúv, ktoré uzatvoril ešte bývalý manažment. Minister Ján Mičovský kroky nového riaditeľa Mateja Vigodu podporuje a hovorí o novej ére transparentného obchodovania s drevom.

Keď sa koncom júla objavili prvé informácie o veľkom vypovedaní zmlúv, reakcia Zväzu spracovateľov dreva bola ostrá ako píla - nové vedenie štátnych lesov je vraj neprofesionálne a nekompetentné. Odvtedy sa však rokuje, hrany sa obrusujú a slovník sa zmierňuje.

"My sa nechceme hanbiť za to, čo robíme a ako to robíme," vraví generálny riaditeľ Lesov SR Matej Vigoda. Vypovedaných 119 rámcových zmlúv malo pokrývať dodávky zhruba troch miliónov kubíkov dreva. Uzatvorilo ich ešte bývalé vedenie štátnych lesov z čias vlády Smeru a SNS. Nový riaditeľ Vigoda však hovorí, že také veľké objemy dreva podnik nevie dodať a tiež poukazuje na rôzne dodatky a neprehľadné podmienky zmlúv.

"Nová obchodná politika má byť taká, ktorá bude transparentná a bude ju možné kedykoľvek ukázať," dodal Vigoda. Začiatkom júna urobila polícia veľký záťah, keď zatkla takmer 40 ľudí. Následne z korupcie obvinili bývalého obchodného riaditeľa štátnych lesov a konateľku firmy, ktorá obchoduje s drevom.

"Myslím, že mňa už nemôže prekvapiť nič po skúsenostiach, čo sa v našom rezorte dialo v minulosti," informoval minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský. Minister Mičovský stojí za novým riaditeľom štátnych lesov nielen na tlačovkách, ale aj podporuje jeho radikálny krok plošne vypovedať staré zmluvy, a serióznym spracovateľom dreva ponúknuť nové. Okrem iného to má vytlačiť do autu pokútnych priekupníkov.

"Dochádza k nastaveniu absolútne nového pohľadu na obchodovanie s drevom," dodal Mičovský. Po rokovaní s ministrom už zmierlivejší postoj zaujal aj Zväz spracovateľov dreva. Jeho slová vníma ako podanú ruku na dlhodobú serióznu spoluprácu. "Očakávame, že sa Lesy SR zásadným spôsobom dištancujú od doterajších spôsobov korupčného predaja dreva, prestanú dodávať drevo priekupníkom a na zmluvy, za ktoré je stíhané bývalé vedenie štátneho podniku," vyjadril sa Karol Vinš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy