Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nové ohnisko nákazy koronavírusom je v Sládkovičove. V známej firme vyrábajúcej bagety potvrdili 21 prípadov
Zdielať na

Nové ohnisko nákazy koronavírusom je v Sládkovičove. V známej firme vyrábajúcej bagety potvrdili 21 prípadov

SLÁDKOVIČOVO / Najviac ľudí pozitívne testovaných na koronavírus za včerajší deň je z firmy v Sládkovičove. Ide o potravinársku výrobu, preto sa rozhodli otestovať na vlastné náklady všetkých zamestnancov. Firma aj naďalej vyrába. Podľa hygienikov bezpečnosť produktov nie je ohrozená. Štátna veterinárna a potravinová správa, ktorá sa o pozitívne testovaných dozvedela od nás, tam pôjde na kontrolu zajtra.

Prípady pozitívne testovaných z Galantského okresu pochádzajú z tej istej firmy, ktorá zamestnáva viac ako 500 ľudí  "Firma Fekollini je spoločensky zodpovedná, sme sa rozhodli byť prvým slovenským zamestnávateľom, ktorý otestuje všetkých svojich zamestnancov," uviedol zamestnávateľ Andrej Gerstner.


Výsledky testov na Covid-19 prichádzajú postupne. Regionálny úrad verejného zdravotníctva 21 nových prípadov z tejto prevádzky identifikoval za včerajší deň. "Podľa našich informácií, neoficiálnych, sú z toho 3 Sládkovičovania," povedala hovorkyňa mestskéhu úradu Mária Gubínová."Vyhľadávame pozitívne osoby, všetky kontakty a všetky sú okamžite izolované," informovala regionálna hygienička Iveta Šuleková.

Prvý impulz na šetrenie v tejto firme vyšiel od pozitívneho prípadu v susednom okrese."Sme začali riešiť jeho pracovné kontakty v tejto firme, táto situácia s pozitívnymi osobami sa rieši od začiatku augusta," dodáva Šuleková.


V závode na výrobu bagiet sú zamestnaní ľudia z celého Slovenska i zahraničia. Bagety tu vyrábali aj dnes. Firma, ktorá je na slovenskom trhu 23 rokov, zverejnila na sociálnej sieti status, kde uvádzajú, že podľa oficiálneho vyhlásenia Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín, neexistuje dôkaz, že by potraviny v súvislosti s COVID19, predstavovali pre verejnosť riziko.



"Zatiaľ nebol potvrdený jediný prípad prenosu Covid19 potravinami, úzko spolupracujeme s RÚVZ v Galante, aby sme zabezpečili bezpečnosť zamestnancov a bezpečnosť našich produktov," povedal manažér kvality Peter Ďurčák.

"Nikto nám to nenahlásil, naši tam zajtra od rána idú do tej prevádzky a preveria, akí sú to ľudia, kde pracujú, na akom stupni výroby a posúdia riziká," informoval hlavný veterinár Jozef Bíreš.

Tie najkritickejšie skupiny  otestovali ako prvé."Zamestnanci pracujú v rúškach, jednorazových rukaviciach, rukávnikoch, jednorazových ochranných odevoch," opísal Ďurčák.



Podľa hygieničky bezpečnosť výrobkov nie je ohrozená, šírenie je len medzi zamestnancami.V Sládkovičove zasadol krízový štáb, hygienici neodporučili organizovanie hromadných podujatí. Len tento víkend tu chystali tri.
"Prichádzajú hody Sládkovičovské, mnohé deti sa tešili na kolotoče, žiaľ bohu, mesto zrejme pristúpi k tým opatreniam," skonštatovala hovorkyňa mesta.


Opatrenia, vrátane testovania, zabezpečujú hygienici aj v ubytovniach, kde sa zdržiava časť zamestnancov firmy. V izolácii bola jedna v Galante. Všetky výsledky tam vyšli negatívne.

Výsledky testov viac ako 500 zamestnancov budú postupne doručované v priebehu tohto týždňa. "Čakáme aký bude konečný sumár pozitívnych výsledkov," uzatvára Šuleková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy