Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tretí deň po voľbách v Bielorusku: Polícia použila ostré náboje, ženy vyšli do ulíc v bielom
Zdielať na

Tretí deň po voľbách v Bielorusku: Polícia použila ostré náboje, ženy vyšli do ulíc v bielom

MINSK / Bieloruské bezpečnostné sily použili poprvýkrát pri zásahoch proti demonštrantom ostré náboje. Zranili nimi najmenej jedného človeka. Bieloruské úrady vyhlásili, že sa tak stalo v sebaobrane, keď na nich v meste Brest zaútočili demonštranti so železnými tyčami. Svedkovia hovoria o stupňujúcej sa agresivite zasahujúcich policajtov. Tí útočili aj na novinárov, napríklad na štáb BBC.


Stovky demonštrantov, zadržaných v predchádzajúcich dňoch zostávajú stále vo väzbe. Ich príbuzní sa aj dnes zhromaždili pred väzením v Minsku a žiadali informácie o svojich blízkych. "Neviem, čo je s mojím vnukom," povedala so slzami v očiach žena.



Na protest proti policajnej brutalite dnes pochodovali bieloruskou metropolou stovky žien, odetých v bielom a s kvetmi v rukách. "Sme proti násiliu, proti bitiu ľudí. Chceme, aby naše deti žili v slobodnej krajine," vyhlásila miestna.

Od vypuknutia demonštrácií bezpečnostné sily zadržali vyše 6 tisíc ľudí. Podľa bieloruskej tlačovej agentúry sú medzi nimi aj údajní koordinátori protestov. Oficiálne miesta tvrdia, že počet protestujúcich sa oproti predchádzajúcim dňom znížil. Opozícia obviňuje úrady, že sa snaží demonštrácie všemožne narušiť. Napríklad aj prerušením pristupu na internet. Bielorusi preto žiadajú Poliakov, aby pri hraniciach zvýšili dosah mobilných sietí a znížili cenu poplatkov za spojenie.

Najčítanejšie správy