Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
NAKA zasahuje proti extrémizmu: Pod krycím názvom "Šašovia" obvinila 9 ľudí, medzi nimi sú známi hudobníci
Zdielať na

NAKA zasahuje proti extrémizmu: Pod krycím názvom "Šašovia" obvinila 9 ľudí, medzi nimi sú známi hudobníci

Archívne video

BRATISLAVA / V skorých ranných hodinách začala Národná kriminálna agentúra akciu s názvom "ŠAŠOVIA". Tá sa má podľa polície zaoberať extrémistickej trestnej činnosti a zadržaných bolo 9 osôb. Rovnaká akcia prebieha aj v jednej zo susedných krajín a bližšie informácie zatiaľ neposkytla.

Policajti od skorého rána prehľadávali viaceré miesta, kde sa zdržiavali muži podozriví z extrémizmu. Akcia presahovala hranice Slovenska. "Spolupracujeme so Slovenskými kolegami, ale viac informácií náš útvar v tejto chvíli poskytovať nebude," uviedol hovorca Národnej centrály  na odhaľovanie organizovaného zločinu v Česku Jaroslav Ibehej.


Medzi deviatimi zadržanými sú aj dve známe mená. Rastislav Rogel,ktorý mal už v roku 2008 s kumpánmi vtrhnúť do antifašistického klubu Obluda v Bratislave a vyvolať bitku. Teraz uňho mali nájsť zberateľské predmety s nacistickou a hitlerovskou tematikou. Podľa českého denníka blesk.cz polícia vykonala prehliadku aj u bubeníka z Rogelovej kapely Krátky proces. Medzi zadržanými je aj bubeník známej slovenskej kapely Horkýže Slíže Marek Viršík.

Ľudia z hudobnej brandže vedia, že Marek Viršík má dom aj hudobné štúdio neďaleko Nitry. Doma sme však nikoho nenašli. Kapela Horkýže slíže sa k zadržaniu svojho manažéra odmietla vyjadriť. A to napriek tomu, že je obvinený. "Zo zločinu výroby extrémistických materiálov a za pokračujúci zločin rozširovania extrémistického materiálu," povedala policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová.



Pred pár rokmi na sociálnych sieťach rezonovala informácia, že Viršík poskytol svoje hudobné štúdio kapele spájanej s extrémizmom. Na otázky novinárov vtedy reagoval stroho. "Netreba to riešiť, to sú hejterské záležitosti. Čím viac sa o tom bude hovoriť, tým horšie," povedal pre sme.sk Viršík.

Podľa polície sa obvinení mali podieľať na výrobe hudobných albumov s extrémistickou tematikou. Policajti ešte podvečer vyhodnocovali domové prehliadky u zadržaných ľudí. Či u niektorého z nich budú vyšetrovatelia žiadať väzbu, sa zrejme dozvieme až zajtra.

Zásah v Česku

Ako informoval portál Česká Justice, v obci Dečín v Česku dnes ráno vykonali policajti domovú prehliadku u bubenníka skupiny Krátky proces Jozefa Pokorného. 

Pri prehliadke mali českí policajti aj auto Pokorného priateľky. Mimo iného detektívi hľadali CD Krátkeho procesu, oblečenie a ďalšie predmety s extrémistickou tematikou. Pokorný sa pritom mal podľa policajtov podielať na nahrávaní dvoch CD s názvom Slovanská jednota a Na Prach.

Čo je to fašizmus a čo extrémizmus? Pozrite si rozhovor s historikom

Súvisiace články

Najčítanejšie správy