Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Falošné bankovky už nie sú v kurze. Zastavila ich korona
Zdielať na

Falošné bankovky už nie sú v kurze. Zastavila ich korona

BRATISLAVA / Čím menej hotovostných platieb, tým menej falošných peňazí v obehu. Pandémia koronavírusu zmenila nákupné správanie Slovákov a zároveň stopla falšovateľov. Počet falzifikátov pri hotovostných platbách v ostatných mesiacoch prudko klesol - až o polovicu.

"Do júla tohto roka bolo zadržaných 606 falzifikátov bankoviek," informovala hovorkyňa NBS Jana Kováčová.
V porovnaní s druhým polrokom minulého roka ide o viac ako 50 % pokles. Jedným z hlavných dôvodov sú obmedzenia súvisiace s pandémiou. Mnohé obchody totiž zostali dlhší čas zatvorené a ľudia zároveň začali siahať po hygienickéjších platobných formách.


"Pokles falzifikátov súvisí aj s tým, že ľudia obmedzovali hotovostné platby a viac využívali či už platby na internete alebo platobnými kartami," uviedol riaditeľ portálu finančný kompas Maroš Ovčarik. Podľa podpredsedníčky združenia pre bankové karty Marcely Královej je "práve v takých obchodoch ako potraviny a supermarkety ten objem transakcií výrazne narástol."



Hotovosť však len tak ľahko nevymizne a v mnohých prípadoch je stále vítaná, čo je voda na mlyn podvodníkov. Najväčšej obľube sa medzi falšovateľmi už tradične tešia 10, 20 a 50-eurové bankovky. Ich počet však klesol, keďže šuchot peňazí pre mnohých prestal znieť tak lákavo, ako pred pandémiou."V dnešnej dobe sú bezhorovostné platby a platby kartami viac bezpečné a komfortnejšie ako platba hotovosťou," uvádza Ovčarik.


"Zaznamenali sme obrovské nárasty 300 % a viac v objemoch platieb kuriérskym spoločnostiam," vyjadrila sa Králová.Bez papierových peňazí to však ešte hodný čas nepôjde a preto by sme si mali všímať, čo vkladáme do peňaženky.


Odhaliť falošné bankovky je v schopnostiach takmer každého z nás, málokto im však pri platení venuje dostatočnú pozornosť."My hovoríme o tom, že si treba urobiť skúšku hmatom, naklonením a pohľadom. Všetky tieto tri skúšky nám ukážu iný ochranný prvok," uzavrela hovorkyňa NBS.

Aj keď možno neradi, s peniazmi by sme sa aspoň občas mali opäť naučiť trochu maznať.

O tom, že sa falšovanie bankoviek a ich následné uvádzanie do obehu neoplatí svedčí aj nasledujúca reportáž. Mladému Rumunovi hrozí vysoký trest.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy