Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Koľko ľudí navštívi Pieniny či Dunajec? Pracovníci TANAP-u napočítali nový rekord
Zdielať na

Koľko ľudí navštívi Pieniny či Dunajec? Pracovníci TANAP-u napočítali nový rekord

VYSOKÉ TATRY / V posledných dňoch sa veľa hovorilo o našich preplnených veľhorách a rekordnej návštevnosti. Pracovníci štátnych lesov urobili ešte vo štvrtok vo svojom rajóne veľkú inventúru návštevníkov. A predstavte si, že turisti v Pieninách vytvorili na Dunajci hustejšiu premávku ako kdekoľvek v okolí.

Nielen Vysoké Tatry ale aj Pieniny sa môžu pochváliť obrosvkým záujmom o dovolenku na Slovensku.  Napríklad na Dunajci, pričom si ešte pltníci pred pár tyždňami mysleli, že to bude najhoršia sezóna za posledné desaťročia. "Celá tá reklama, celá tá pomoc, že zostaňme na Slovensku, dovolenkujme na Slovensku, sa ukázalo ako skvelý napad," vyhlásil spolumajiteľ Pltnice Ladislav Hrivko.

Špecifický chodník sa nachádza v Prielome Dunajca. Je síce na slovenskej strane, ale rekordy návštevnosti tu trhajú Poliaci.  Poľských tusritov je tu tak veľa, že si aj Poliaci zažartovali, ktorá je to to vlastne tá slovenská strana.
"Tu je poľská a tam slovenská strana, či opačne? Opačne," zasmial sa poľský turista Robert.



Aj v Pieninach sa počítali vo štvrtok turisti. Ale na tomto mieste je to naozaj netypické. Narátali iba 446 peších návštevníkov, tých ostatných bolo oveľa viac. "1848 cyklistov,  plte, rafty a kajaky prepravili ďalších 7500 turistov," uviedla hovorkyňa TANAP-u Martina Petránová.


 Poznáme aj niektoré výsledky z Vysokých Tatier. Vieme , ktorý zo sledovaných štítov je víťazom. "Prvenstvo si udržali Rysy, na ktoré vyliezlo 1400 turistov   a druhý bol Kriváň, v ten deň tam bolo 643 návštevníkov," dodáva hovorkyňa.

​Najviac ľudí za jeden deň narátali lesníci v roku 1980. Bolo ich presne 26 520 . Výzerá to tak, že je rekord po dlhých rokoch prekonaný. "Podľa priebežných výsledkov to vyzerá tak, že bude prekonaný rekord z roku 1980, kedy prišlo do Tatier 26-tisic návštevníkov," uzavrela Petránová.

Viete kde sa nachádza slovenská Amazonka? Odpoveď sa dozviete v nasledujúcej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy