Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nosenie rúšok vraj znižuje úroveň kyslíka v krvi. Opýtali sme sa odborníkov, či je to pravda
Zdielať na

Nosenie rúšok vraj znižuje úroveň kyslíka v krvi. Opýtali sme sa odborníkov, či je to pravda

SLOVENSKO / Nosenie rúšok znižuje úroveň kyslíka v krvi - aj takéto informácie sa šírili po internete. Zisťovali sme preto, či je to tak. S odborníkmi v nitrianskej nemocnici sme na to využili špeciálny monitor. Lekári upozorňujú, aby sme si neustále dezinfikovali ruky a chránili dýchacie cesty.

Na internete sa objavil článok, v ktorom autori tvrdia, že nosenie masiek či rúšok môže okrem iného aj znížiť úroveň kyslíka v krvi. Na sociálnych sieťach to zdieľalo množstvo ľudí. 

"Je to medicínsky nezmysel, my lekári sme roky naučení pracovať v rúškach," konštatoval lekár Peter Visolajský. "Keby klesala tá saturácia, tak by sme asi aj my inak vyzerali," poznamenal lekár Tomáš Ragas. 

V nemocnici sme preto zisťovali, ako to naozaj je. Pediater Peter Visolajský sa s rúškom na tvári napojil na monitor, ktorý meria aj úroveň kyslíka. A toto je výsledok - 98% kyslíka v krvi. "Od 94 do 100 je zdravý, stav teda hovorí, že nemám žiadne ťažkosti. Tá rúška nerobí žiadne problémy, sú to dlhoročné pozorovania," potvrdil Visolajský. 

Skúšku sme urobili aj s viacerými rúškami na tvári. "Som spravil extrém, dal som si 6 rúšok, moja hodnota kyslíka v krvi neklesá," doplnil Visolajský. 

Hlavne lekári a zdravotnícki personál sú zvyknutí na prekrytie tváre a hovoria, že sa to zvládnuť dá."Je to možno nekomfortné, ale neobmedzuje to pri práci," reagoval Tomáš Ragas. "Nie je to pohodlné, ale myslím, že chránime všetkých okolo seba," pridala sa lekárka Monika Franková. 

Lekári odkazujú - rúška neskladajte ani na verejných priestranstvách, pokiaľ je okolo vás veľa ľudí. "Nemusíme mať prikázané od štátu ani epidemiológov, platí tu sedliacky rozum, ako sa chrániť," upozornil Visolajský. 

Okrem prekrytia tváre netreba zabúdať aj na dezinfekciu. Vírus tu je stále a musíme sa s ním naučiť žiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy