Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Policajta obvinili z korupcie pre jedno balenie kávy: Takto súd rozhodol
Zdielať na

Policajta obvinili z korupcie pre jedno balenie kávy: Takto súd rozhodol

BANSKÁ BYSTRICA / Kolegovi priniesol balenie kávy a skončilo sa to obvinením z korupcie. Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici riešil kauzu riaditeľa Obvodného oddelenia Čaňa z východného Slovenska. Muž, ktorý bol dvakrát ocenený zlatým záchranárskym krížom za záchranu ľudských životov podľa prokurátora podplácal kolegu a to za vystavenie povolenia na vedenie služobného auta.

Stalo sa to pred tromi rokmi na východnom Slovensku. Všetko odštartovalo balenie kávy. To podľa obžaloby priniesol policajný funkcionár Vladimír Šolc kolegovi, špecialistovi výcvikového zariadenia, kde absolvoval preškolenie na vedenie služobného vozidla. "Aj úplatok v takej nízkej hodnote je prijímaním úplatku, je spáchaním trestného činu podplácania," vyjadril sa prokurátor ÚŠP.

Policajt, ktorý skončil na lavici obžalovaných, ale podplácanie od začiatku popieral. Na súde tvrdil, že preškolenie absolvoval tak, ako mal a nemusel preto nikoho podplatiť. Ide o skúseného policajta, v minulosti bol dokonca dvakrát ocenený zlatým záchranárskym krížom. Na Dargove zachránil život malému chlapcovi, ktorý sa dusil, o rok na to bol ocenený za záchranu topiaceho sa muža a ženy počas záplav.

"Nikdy v živote som žiadny úplatok nezobral, ani nedal. 20 rokov som v policajnom zbore, 6 rokov ako mestský policajt, stále som sa snažil robiť dobré meno," vyjadril sa obžalovaný Vladimír Šolc. Špecializovaný trestný súd mu dal za pravdu a vyriekol oslobodzujúci verdikt. Podľa súdu povolenie na vedenie služobného vozidla v podstate ani nepotreboval, keďže ho vozil šofér. "Sudca preukázal, že som sa ničoho nedopustil," povedal Šolc.

"Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici na hlavnom pojednávaní oslobodil V.Š., lebo podľa názoru súdu skutok nie je trestným činom," uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Toto rozhodnutie súdu ešte právoplatné nie je, keďže prokurátor sa odvolal. "Prokuratúra sa nestotožňuje s rozhodnutím súdu, ktorým ho oslobodil. Tu boli splnené podmienky na uznanie viny, a preto sme podali odvolanie, o ktorom rozhodne Najvyšší súd," dodal prokurátor ÚŠP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy