Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Sme pripravení na druhú vlnu pandémie? Televízia JOJ zisťovala, čo sa skrýva v skladoch štátnych hmotných rezerv
Zdielať na

Sme pripravení na druhú vlnu pandémie? Televízia JOJ zisťovala, čo sa skrýva v skladoch štátnych hmotných rezerv

BRATISLAVA / Počty nakazených denne pribúdajú. A odborníci očakávajú, že sa koronakríza o pár týždňov rozrastie ešte o každoročnú epidémiu chrípky. Sme pripravení na druhú vlnu pandémie? Koľko ochranných pomôcok máme v štátnych hmotných rezervách? Odpoveď sme hľadali priamo u šéfa štátnych hmotných rezerv.

Koronakríza zastihla väčšinu štátov nepripravených a ak aj zásoby ochranných pomôcok mali, tie sa ukázali byť nedostatočné a rýchlo sa minuli. Aj Slovensko malo pomôcok nedostatok. "Nula kusov jednorázových ochranných oblekov, nula kusov návlekov na obuv, nula kusov ochranných okuliarov. Nula kusov respirátorov ffp 3," menoval v marci premiér Igor Matovič. "Na takúto situáciu nie ste pripravení. Nikto nevedel, čo je koronavírus," reagoval jeho predchodca Peter Pellegrini. 

Ako sme na tom so zásobami teraz? Odkaz šéfa hmotných štátnych rezerv znie jasne. Na štátne hmotné rezervy sa nespoliehajte. Tie prichádza na rad až v časoch krízy. "No my nemáme nulu, takže sme na tom lepšie," hovorí predseda štátnych hmotných rezerv Ján Rudolf. "Sme pripravení na druhú vlnu pandémie nejakými zásoba. Vyzývam, aby tak urobili aj ostatné inštitúcie a úrady. Štátne hmotné rezervy sú inštitúcia, ktorá má prísť v čase najhoršej krízy, to znamená keď bude nedostatok týchto pomôcok na trhu, keď budú zatvorené hranice, čiže ak bude naozaj problém tento materiál zohnať. My nie sme zásobáreň ani sklady, ktoré majú hneď v prevej línii zásobovať zdravotnícke inštitúcie, to nie je naša úloha," vysvetľuje Rudolf. 

Niečo nám však riaditeľ štátnych hmotných rezerv prezradil. "Podľa uznesenia vlády máme zásoby na 60 dní," dodal Rudolf. 

Zásoby sa budú ešte v nasledujúcich týždňoch dokupovať. Vyhlásené sú verejné obstarávanie, preplatiť by sa mali z eurofondov. Práve preto si Slovensko musí dať pozor, aby bolo všetko v súlade so zákonom a pravidlami.




Súvisiace články

Najčítanejšie správy