Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Dobšinej sa obávajú o svoje zdravie, známa baňa je plná toxického odpadu
Zdielať na

V Dobšinej sa obávajú o svoje zdravie, známa baňa je plná toxického odpadu

NIŽNÁ SLANÁ / Hoci známa baňa v Nižnej Slanej už roky nefunguje, zanechala po sebe nepríjemnú stopu - takmer 22-hektárové odkalisko, plné toxického odpadu. Ľudia sú presvedčení o tom, že práve ťažké kovy a arzén sú dôvodom vážnych zdravotných problémov, s ktorými sa stretávajú.

Podľa ministerstva životného prostredia patrí odkalisko v Nižnej Slanej medzi najväčšie environmentálne záťaže na Slovensku. V utorok si ho prišiel pozrieť aj minister osobne. "Je tu 5,5 mil. m³ uloženého materiálu. Je to materiál z fabriky Siderit," uviedol Ján Budaj, minister životného prostredia. 

V bani sa ťažila železná ruda. Kal je zložený z jej zvyškov. "V prípade vetra sa tu zdvihnú mračná prachu, ktoré vyzerajú hrôzostrašne a ľudia to dýchajú," povedal primátor mesta Dobšiná. 

"Tu ľudia, keď dosiahnu 50 - 60 rokov a zistia, že im odchádzajú črevá, ľadviny, pečeň, je to dôsledok hromadenia ťažkých kovov v tele," vysvetlil Milan Mlynár, starosta Gočova.  

Kal nahromadený na odkalisku dosahuje výšku necelých 100 metrov, minister sľubuje, že mu venuje zvýšenú pozornosť. "Na prvom mieste treba zastaviť riziko, že dažďová voda, ktorá steká z hôr, by nestrhávala so sebou ťažké kovy a nedostala sa do rieky," vyhlásil Ján Budaj. 

Dôležité je tiež vypátrať, kto nesie zodpovednosť za túto toxickú skládku. Aj toto bolo predmetom špekulácie privatizéra, ktorý sa zakryl za anonymnou adresou na Panenských ostrovoch," dodal Ján Budaj. 

Podľa doterajších odhadov by sanácia odkaliska stála približne 3 milióny eur. Minister tvrdí, že v tomto volebnom období by sa to mohlo stihnúť.

Od januára je vyhlásená mimoriadna situácia pre PCB látky, krízový štáb a politici sú ale ticho: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy