Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Noviny špeciál s premiérom Matovičom: O búrke so Sulíkom, zlej skúsenosti s Čižnárom a Kollárovom písaní
Zdielať na

Noviny špeciál s premiérom Matovičom: O búrke so Sulíkom, zlej skúsenosti s Čižnárom a Kollárovom písaní

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ubehlo už 109 dní čo sa žezla chytila nová vláda Igora Matoviča. V štúdiu televízie JOJ ste už mohli vidieť všetkých členov vládneho kabinetu, no a na záver sme si nechali samotného premiéra Igora Matoviča. Vyspovedali sme ho o rodine, jeho (ne)miestnych statusoch aj o tom, akú búrku zažil napríklad s jeho bývalým kolegom v rámci SaS Richardom Sulíkom.

Premiér Igor Matovič v úvode povedal čo to o svojej aktuálnej pozícii. Povedal, že sa v premiérskom kresle cíti zatiaľ dobre. "Stal som sa tým, čím som nechcel byť, ale chytil som to kormidlo. Je jasné, že niektorí nesúhlasia s tým čo robím, no to je tak v politike," vyjadril sa s tým, že pripravený všetko nasledujúce 4 roky zvládnuť. "Tá mafia čo tu vládla bude isto robiť všetko preto, aby nám tých poslancov rozoberala...máme ale dostatočnú rezervu a ja budem robiť všetko preto, aby sme si väčšinu udržali a splnili to, čo máme v programovom vyhlásení," podotkol. 

Kto je Igor Matovič?

Dnes už premiér Igor Matovič má 47 rokov, manželku Paulínu a dve dcéry. Vyštudoval Fakultu managementu UK v Bratislave, od roku 1997 podnikal a od roku 2002 má vydavateľstvo regionPRESS. V roku 2010 založil OĽaNO a stal sa poslancom. Od 21. marca 2020 je premiérom SR. 

Matovič o Sulíkovi: Mali sme búrku v šerbli 

Kedysi bol ale členom SaS, no potom sa ich cesty s Richardom Sulíkom rozišli a zostal v OĽaNO. Ako dnes vníma odchod zo sasky? "Mne Rišo Sulík nikdy nič nevyčítal, dohodli sme sa tak, mali sme uzatvorenú dohodu, že v poslaneckom klube SaS sme do konca roka 2010. Na konci ma v podstate vyhodil z poslaneckého klubu SaS pretože som nesúhlasil so zákonom o dvojakom občianstve, lebo som nesúhlasil, aby sa len tak rozdávalo dvojaké občianstvo. Vtedy on aj vystúpil a povedal, že to bola posledná kvapka v sude....My máme také 10 ročné sínusoidy, vtedy sme mali taký konflikt keď to tak môžem nazvať takú "búrku v šerbli" a teraz sme mali tiež," ozrejmil s humorom Matovič. 

O Kollárovej diplomovke

Kauzu okolo Kollárovej diplomovke považuje za problém, no podľa jeho slov to je čisto problém len Borisa Kollára a on sa s tým musí vysporiadať ako chlap. "Pre mňa je absolútnou prioritou splniť to, čo sme sľúbili, aby sa tu nevraždili novinári, aby tu platil zákon pre každého, aby sme si boli rovní, aby sa nerozkrádal štátny rozpočet, eurofondy, aby sa tu dobre žilo a podnikalo," poznamenal s tým, že Boris Kollár sa k tomu postavil tak ako sa postavil, no a v ďalších voľbách o tom rozhodnú voliči. Tentokrát poslanci v NR SR rozhodli o tom, že Kollár v parlamente zostáva. Podľa Matoviča bolo toto rozhodnutie dať takúto možnosť poslancom zo strany Kollára veľmi dobrou voľbou. 

​Predseda parlamentu sa už pred pár dňami, že v politike nebude svoj titul používať. Nie je to ale neúctyhodné? Podľa premiéra samozrejme nie je v poriadku, ak niekto vytvorí plagiát, ani to, že niekto niekomu ukradne časť duševného vlastníctva a neprizná sa, že to prepísal. "Mojím cieľom je, že zmeníme Slovensko unblock, ale nato potrebujem, aby tá koalícia zostala. Keďže viem ako sa k politike Kollár stavá a budete tlačiť, aby odišiel, tak on odíde, no potom nám koalícia nevydrží," poznamenal premiér. Strana Sme rodina totiž avizovala, že ak Kollára odvolajú, strana z koalície odíde. 

Premiér celú kauzu nevníma ako korupčnú, v prípade ale, že by sa niekto z koalície zaplietol do korupcie, alebo by nejaký minister alebo ktokoľvek vo vláde zobral napríklad úplatok, okamžite navrhne, aby bol tento človek zosadený z jeho funkcie. "To kryť nebudeme v živote. Ale prepáčte nebudeme sa tu vracať 20, 30 rokov dozadu, keď niekto kakal do plienky..." 

"Dnes strana SaS aj Za ľudí ukázali, že tu hrali len divadlo. V momente, keď mohli hlasovať ani nehlasovali. Neodvolali ho," povedal Matovič na margo prejavu, ktorý sa odohral dnes v parlamente. 

Personálne zmeny na GP a slová o Čižnárovi

Jaromírovi Čižnárovi končí funkčné obdobie na poste generálneho prokurátora. Čo si objektívne myslí premiér Matovič o práci, ktorú za sebou onedlho zanechá Čižnár? "Mohol urobiť ďaleko, ďaleko viac v boji proti korupcii ako urobil. Ja som s ním osobne mal veľmi zlú skúsenosť, keď som mu priniesol korupčného človeka na zlatom podnose a on s tým nič neurobil. Namiesto toho, aby to využil nato, aby sa vo veľkom chytil boja proti korupcii, boli to úplatky vo výške 4 mil. eur, on robil všetko preto, aby sa to nevyriešilo," povedal Matovič. Daniela Lipšica ale na kandidatúru na post generálneho prokurátora nepresviedča, no podľa jeho slov bude veľmi rád, ak bude možné, aby na tento post kandidovali aj iní ako prokurátori. "Nato, aby sme zlepšili systém, stačí vymeniť ľudí," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy