Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Krízový štáb rozhodol: Toto sú scenáre odstránenia rakovinotvorných PCB látok v Strážskom
Zdielať na

Krízový štáb rozhodol: Toto sú scenáre odstránenia rakovinotvorných PCB látok v Strážskom

STRÁŽSKE / Členovia krízového štábu a rôzni experti sa dnes po takmer piatich mesiacoch opäť objavili v Strážskom kvôli vyhlásenej mimoriadnej situácii. Ich úlohou bolo pripraviť finálne podklady k likvidácii toxických a karcinogénnych PCB látok. Definitíva má byť schválená ešte tento mesiac na stretnutí troch zainteresovaných ministerstiev.


Vedci dnes odoberali zo zamoreného územia vzorky aby zistili či sa postupne mení zloženie vzoriek. "Chceme zistiť, či pri veľkých dažďoch neuvoľňuje viac PCB látok, než sme namerali v minulosti," uviedol Ladislav Štibrányi zo Slovenskej technickej univerzity.

V lokalite, kde sú sudy s odpadom zahrabané pod zemou sa vytvorí drenáž a vytekajúca voda sa zachytí na jednom mieste. Potom prichádzajú do úvahy dve možnosti jej čistenia. Sudy sa odtiaľ odstránia až v ďalšej fáze.
"V auguste má začať geologický prieskum v celej lokalite. Takže konečná likvidácia bude naozaj závislá na výsledkoch geologického prieskumu," informoval generálny riaditeľ sekcie krízového riadenia ministerstva vnútra Marián Dritomský.

Aj sudy uskladnené v dvoch chátrajúcich budovách predstavujú akútnu hrozbu. Je predpoklad, že sa tu nachádza rôzny nebezpečný odpad z bývalého portfólia chemického závodu.

​​Statik na priamej obhliadke určil spôsob ako sa majú jednotlivé steny búrať. Sudy odtiaľ zrejme odvezú hasiči. "Vybrať do kontajnerov, tie zabránia prípadnému ďalšiemu uvoľňovaniu látok," dodáva Dritomský.


Až po zakonzervovaní a uskladnení všetkého odpadu sa má určiť spôsob jeho zneškodnenia. Cena sa bude odvíjať aj od konečného množstva. " Hovorí sa o 500 tonách ale reálne to vyzerá, že sú to desiatky ton, nie stovky," povedal Dritomský z ministerstva.

"V Českej republike sú napríklad certifikované spalovne, ktoré dokážu spáliť 2,5 tony PCB látok za deň," uzavrel odborník z STU.

Od januára je vyhlásená mimoriadna situácia v Strážskom. Až dnes sa situácia pohla. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy