Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Poníženie na gynekológii: Ženám vadí prítomnosť medikov
Zdielať na

Poníženie na gynekológii: Ženám vadí prítomnosť medikov

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Ženy sa sťažujú na prítomnosť medikov na vyšetreniach či vizitách bez ich súhlasu

Už samotná návšteva gynekológa je pre mnohé ženy stresujúca a ponižujúca. Situácia, keď musia svoje najintímnejšie partie tela ukazovať okrem lekárov aj skupinke medikov, ktorí sa na nich učia, je pre ne oveľa trápnejšia. Mnohé ženy však tvrdia, že pred takýmto nečakaným strápnením sa ich nikto ani nespýta, či s tým súhlasia.

"Do našej izby sa  prihnal zástup 20 ľudí. Lekári, sestry a hlavne medici. Sestrička odhrnula paplón a celá skupina sa z 1,5 metrovej vzdialenosti pozrela na moje prirodzenie. Nič ponižujúcejšie som ešte nezažila," opisuje svoj trápny zážitok z nemocnice jedna pacientka.

Ďalšia má podobný, taktiež veľmi ponižujúci. "Pri bežnom vyšetrení, keď som s rozkročenými nohami bola na koze, sa otvorili dvere a do ambulancie vstúpili piati mladí medici. Prišli preto, aby im môj gynekológ niečo na mne vysvetlil. Prepadla som sa skoro od hanby," spomína na nepríjemnú návštevu. 

Vizitu vraj pacientka odmietnuť nemôže, no podľa vedenia nemocnice môže odmietnuť prítomnosť medikov na nej. Ide totiž o výučbu budúcich lekárov a pacientka má právo sa rozhodnúť, či chce byť jej súčasťou.

Lekári to chápu, no na druhej strane tvrdia, že z kníh sa všetko naučiť nedá. Pacientka by s tým však mala vopred súhlasiť. 

Ak pacietka aj napriek pochopeniu nie je ochotná znášať takúto hanbu, stačí ak to pri prijímaní na oddelenie dopredu oznámi.

Viac sa dozviete vo večerných Novinách TV  JOJ.

Zdielať na

Najčítanejšie správy