Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najtransparentnejšie výberové konanie sa skončilo pochybnosťami. Výber kandidátov ÚVO prebehol s obštrukciami
Zdielať na

Najtransparentnejšie výberové konanie sa skončilo pochybnosťami. Výber kandidátov ÚVO prebehol s obštrukciami

BRATISLAVA / Malo to byť najtransparentnejšie výberové konanie, aké sa kedy na Úrade vlády uskutočnilo. Výberová komisia ľudovo povedané predosievala kandidátov, z ktorých vláda vyberie dvoch členov Rady Úradu pre verejné obstarávanie. Jeden z úspešných kandidátov sa však po výbere cíti poškodený. Za zvláštnych okolností ho totiž zosunuli z pozície, na ktorej mal väčšiu šancu reálne uspieť a postúpiť až priamo do funkcie.

"Mal som za to, že to bude transparentné. Ale následne na to tie kroky ktoré prišli, neboli nijak mediálne komunikované, udiali sa v tichosti, sú podľa môjho názoru veľmi netransparentné," uviedol kandidát na člena rady ÚVO Miroslav Cák. Takto začína svoje rozprávanie advokát Miroslav Cák. Je jedným zo 16 tich uchádzačov, ktorý sa prihlásil do výberového konania za člena Rady ÚVO.

Rada ÚVO je mimoriadne dôležitým orgánom. Rozhoduje napríklad v prípadoch odvolaní v sporných štátnych zákazkách.

Pred niečo vyše týždňom zasadla výberová komisia zložená zo štátnych úradníkov, ale aj zástupcov tretieho sektora a vybrala štyroch kandidátov. V poradí od 1 do 4 spolu s príslušným bodovým hodnotením ich odporučila do druhého kola. Miroslav Cák skončil na druhom mieste."Zo štyroch doporučených budú dvaja vybratí. S tým, že najväčšiu šancu majú tí, čo uspeli na prvých dvoch miestach," pokračuje Cák.

Po výberovom konaní a vyhlásení výsledkov však nastal podľa advokáta v jeho prípade problém. Až vtedy sa ozval sa jeden z členov komisie s tvrdením, že je s advokátom Cákom v konflikte záujmov. Nechal sa vylúčiť z komisie. Body pridelené uchádzačom ešte raz prerátali. Advokát Cák sa z druhej, zrazu ocitol na tretej pozícii, zatiaľ čo jeho protikandidát sa posunul vyššie.

"Žiadny konflikt záujmov tam nebol. A ak tam aj z jeho strany konflikt záujmov bol mal to oznámiť hneď. Hneď na začiatku keď bola nominovaná komisia a nie pol dňa potom, čo sú vyhlásené výsledky," vysvetlil Cák.

Úrad vlády problém nevidí


"Z nášho pohľadu bolo výberové konanie úplne transparentné, dokonca najtransparentnejšie aké do tohto času bolo vykonávané," obhajuje vedúci úradu vlády Július Jakab. Takto naopak obhajuje výberové konanie jeho hlavný organizátor. Aktuálny šéf Matovičovho Úradu vlády hovorí o tom, že nešlo o jeho rozhodnutie, ale rozhodnutie celej výberovej komisie.  "Celkové poradie, teda 4 z ktorých si vyberie vláda dvoch, sa absolútne nezmenilo. A pán Cák má rovnakú šancu byť vybratý do Rady ÚVO, ako pred tým, ako sa trošičku zmenilo to poradie," dodal Jakab. 


"Dodatočná zmena už po vyhlásení výsledkov vždy vyvoláva pochybnosti, že či to výberové konanie bolo transparentné," vyhlásila Zuzana Petková z nadácie Zastavme korupciu. Aj ona mala byť vo výberovej komisii. Ešte pred výberom sa však nechala vylúčiť, keďže práve advokát Cák v minulosti s nadáciou spolupracoval. "Neviem úplne presné okolnosti prečo sa daný člen komisie namietal a cítil sa v konflikte záujmov. Ak sa tak cítil tak to mal vyhlásiť pred tým výberovým konaním," upresnila Petková. 


Nové výberové konanie sa podľa šéfa Úradu vlády nateraz nechystá. A tak rozhodovanie o členoch Rady čaká ministrov vo vláde po prázdninách. "Šéf Úradu vlády pán Jakab skonštatoval, že to vníma ako hotovú vec a že už sa o tom odmieta baviť," povedal kandidát Cák."Tam musí byť človek, ktorý je profesionálny a ktorý je racionálny. Nie ktorý dbá na seba na svoje ego a nechá sa zmietať svojimi pocitmi," konštatuje šéf úradu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy