Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mišenka nepoputuje na Slovensko. Krajinský súd v Rakúsku ho nevydá
Zdielať na

Mišenka nepoputuje na Slovensko. Krajinský súd v Rakúsku ho nevydá

VIEDEŇ / Viliam Mišenka zostáva v Rakúsku. Vyzerá to, že jeden z najhľadanejších Slovákov, ktorého zadržali 2hého júla u jeho dcéry vo Viedni, si 23-ročný trest za pokus o úkladnú vraždu na Slovensku neodsedí. Rakúske orgány ho okrem iného nevydajú aj pre povesť slovenského súdnictva.

Po osmentástich dňoch mnohých prekvapila odpoveď rakúskych orgánov. Viliama Mišenku nevydajú na Slovensko.

"Potvrdilo sa, že Mišenka má skutočne rakúske občianstvo, preto ho nie je možné vydať na Slovensko. Konanie vedie Krajinský súd a prokuratúra Viedeň Nové mesto, to znamená, že trestné konanie ohľadom trestného stíhania za činy údajne spáchané na Slovensku, budú vedené pred rakúskym súdom. Konanie ohľadom právoplatného rozsudku 23 rokov je naďalej na krajskom trestnom súde vo Viedni," povedala pre TV JOJ z tlačového odboru Krajinského súdu vo Viedni Christina Salzborn.

Viliam Mišenka mal v marci 2018 nastúpiť na výkon trestu, ktorý mu Najvyšší súd SR vymeral vo výške 23 rokov. Išlo o výbuch v topoľčianskej firme Euromont z roku 2009. 

"Každá krajina - Rakúsko to urobilo, má v zásade určitú rozhodovaciu prax súdov, tak predpokladám, že to bolo uplatnené a skúmali absolútne všetky skutočnosti, súvisiace práve s európskym zatýkacím rozkazom a s tým, čo mu predchádzalo,"  informovala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

"Podľa našich aktuálnych informácií má rakúske občianstvo, a Rakúsko ho teda s najväčšou pravdepodobnosťou nevydá. Závisí to však tiež od rozhodnutia trestného súdu vo Viedni," uviedol rakúsky prokurátor Erich Habitzl.

Rakúšania sa zasadzujú za udržiavanie princípov právneho štátu, je pre nich podstatné, aby človek, ktorý spáchal trestný čin, bola aj odsúdený a odsel si trest na základe zákona. "Slovenská republika v tomto nemá asi až takú dobrú povesť, stačí sa pozrieť do blízkej minulosti, kedy napriek EZR k vykonaniu trestu nedošlo, tz že sú tam rôzne procesné pochybenia, zároveň vieme, že v akom stave je súčasná slovenská justícia, z hľadiska dĺžky procesu, z hľadiska vykonateľnosti práva, čiže možno sú tam obavy Rakúska práve z hľadiska zákonnosti celého procesu," myslí si expertka na medzinárodné právo Lucia Mokrá.

"Nariadili sme vyšetrovaciu väzbu. Krajský súd ešte musí rozhodnúť, či si môže odpykať 23-ročný trest, o ktorom rozhodol slovenský súd, na Slovensku alebo aj v Rakúsku. Začali sme trestné konanie aj vo veci vraždy z roku 1996 a údaje z kauzy ohľadne útoku s výbušninou z roku 2008 bude tiež posudzovať súd," dodáva rakúsky prokurátor.

​Podľa týchto informácii, rakúske orgány prešetrujú aj smrť Františka Marka, ktorý v roku 1996 zhorel v chate v obci Nemečky. V tomto prípade figurovalo aj meno Karola Mella, ktorý je v prípade aj obvinený. "Preto sme požiadali slovenské úrady o súdny spis a dúfame, že ich v najbližších týždňoch dostaneme," okomentoval prokurátor.

Ak by Rakúšania nevydali Mišenku na Slovensko, trestné konanie pre pokračovací trestný čin neodvedenia dane a poistného spolupáchateľstvom a pre trestný čin vraždy účastníctvom bude odovzdané do Rakúska. "Zároveň je možné odovzdanie odsúdeného na výkon trestu odňatia slobody do Rakúska zo strany Špecializovaného trestného súdu, ktorý vydal európsky zatýkací rozkaz na výkon trestu odňatia slobody pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu pokusu formou účastníctva ako objednávateľ," uviedol hovorca ministra spravodlivosti Peter Bubla.

Pokiaľ sa rakúsky súd stotožní s rozsudkom slovenského súdu, Mišenka by si trest odsedel v Rakúsku. "Otázka ešte je, pokiaľ viem, za ten trestný čin, za ktorý bol odsúdený, tak je v Rakúsku nižšia trestná sadzba. Otázka je, či to nebude skúmané aj v tých súvislostiach," spomína Kurilovská.

"On bude zadržaný a až do momentu, kedy zas nedôjde k dohode, či trest bude vykonávať na Slovensku alebo v Rakúsku," uzavrela Mokrá.

Mišenka sa mal ukrývať u svojej dcéry v Rakúsku. Viac v reportáži Juraja Hajdina:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy