Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Polícia varuje rodičov pred nástrahami novej sociálnej siete. Používať ju môžu aj pedofili
Zdielať na

Polícia varuje rodičov pred nástrahami novej sociálnej siete. Používať ju môžu aj pedofili

BRATISLAVA / Polícia varuje rodičov a tínedžerov pred nástrahami čoraz populárnejšej sociálnej siete Tik Tok. S obľubou ju používajú najmä deti do 15 rokov. Prezídium policajného zboru varuje pred anonymnými užívateľmi, medzi ktorými sú aj pedofili.

Na sociálnej sieti Tik Tok nájdete krátke videá so zvukovým pozadím. Užívatelia sú motivovaní zbieraním srdiečok a zvyšovaním sledovateľov. Polícia má indície, že medzi 800 miliónov anonymných užívateľov sú aj pedofili.

"Súčasťou aplikácie sú videá, na ktorých sa objavujú sporo oblečení tínedžeri, niekedy vo veku pod 15 rokov. Práve takýto obsah láka anonymných užívateľov, medzi ktorými sú aj pedofili. Tí takýmto jednoduchým spôsobom získavajú bez vedomia majiteľa videí jeho obnažené zábery, sťahujú si ich buď pre vlastnú potrebu, alebo ich šíria medzi svoju komunitu," upozorňuje hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová. 

Podľa skúseného IT experta je práve Tik Tok v porovnaní s inými sociálnymi sieťami najviac rizikový. "Prvá je bezpečnosť používania samotnými ľuďmi. Tam je to porovnateľné, keď niekto sa rozhodne zverejniť fotky seba, blízkych, domu, bytu, rodiny, majetku na akúkoľvek sociálnu sieť, tak je to extrémne nebezpečná aktivita. A potom je tu druhý aspekt tej bezpečnosti a teda či tá aplikácia obchoduje s údajmi, či posúva osobné informácie nejakým vládam firmám alebo inzerentom. A v prípade Tik Tok sa hovorí, že sú v tomto omnoho benevolentnejší ako iné sociálne siete," vysvetľuje expert na IT Peter Šebo. 

Psychológovia odporúčajú o nástrahách s deťmi hovoriť. "Je veľmi dôležité tomu dieťaťu veku primerane vysvetliť, že sú tam nebezpeční, zlý ľudia, ktorí im môžu ublížiť a vlákať ich do pasce a samozrejme toto všetko možno ukazovať na príkladoch," hovorí psychologička Monika Longauerová. 

"V prípade mladistvých do 15 rokov odporúčame, aby bol medzi priateľmi, fanúšikmi ich účtov na sociálnych sieťach jeden z rodičov s cieľom kontroly zverejňovaného obsahu," informuje Denisa Bárdyová. 

Polícia ešte odporúča: 

- Zverejňujte iba také videá, za ktoré sa nebudete hanbiť
- Nezverejňujte také videá a informácie, z ktorých by neznámy človek mohol zistiť v ktorom meste, nebodaj na ulici bývate
- V prípade, že vás budú iní užívatelia obťažovať komentármi, zablokujte si ich
- Ak šikanovanie z ich strany bude pokračovať naďalej inou formou, obráťte sa na rodiča, kamaráta alebo učiteľa
- Nepublikujte videá, na ktorých ste sporo oblečení, pretože sa takouto formou podieľate na výrobe obsahu pre pedofilov

Súvisiace články

Najčítanejšie správy