Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Andruskó, odsúdený na 15 rokov, sa sťažuje, že nebola dodržaná dohoda
Zdielať na

Andruskó, odsúdený na 15 rokov, sa sťažuje, že nebola dodržaná dohoda

BRATISLAVA / Sprostredkovateľ vraždy Jána Kuciaka - Zoltán Andruskó, ktorého vlani Špecializovaný trestný súd odsúdil na 15 ročné väzenie, rozosiela listy ministrom. Sťažuje sa na to, že ako kľúčovému svedkovi mu vyšetrujúce orgány nesplnili údajné sľuby o beztrestnosti. Andruskó objasňuje ako svedok aj prípravu vraždy elitných prokurátorov a bývalého ministra Lipšica.

Zoltán Andruskó napísal začiatkom tohto mesiaca vo väzení niekoľko listov. Tie adresoval niektorým ministrom a údajne aj premiérovi Matovičovi. Ten tvrdí, že nič nedostal. A plánuje písať aj prezidentke. TV JOJ jeden z takých dokumentov má k dispozícii. Z obsahu je zrejmé, že Andruskó opisuje, ako začal objasňovať vraždu novinára a ďalšie skutky a očakával zo spolupráce políciou výhody.

V listoch sa opisuje ako významný svedok, ktorý polícii objasnil aj vraždu podnikateľa z Kolárova, vraždu exprimátora z Hurbanova a prípravy vrážd dvoch prokurátorov aj Daniela Lipšica. A práve v prípravách vraždy, v ktorých sa rozhodol sám vypovedať aj proti sebe, očakával za priznanie dohodu. A že nebude stíhaný. Podľa neho sa nakoniec nenaplnila ani dohoda, že v príprave vrážd bude utajeným svedkom.

V liste okrem iného stojí: "Z neznámych príčin sa to tak nestalo. Dali do spoločného konania všetky 3 prípravy vrážd a náhodou, účelovo zmenili moje procesné postavenie svedka na obvineného."

Dokumenty ktoré získala TV JOJ poslal Andruskó aj ministerke spravodlivosti a tá sa s nimi chce oboznámiť.

"Môžem potvrdiť, že sme doslati tri listy. Ich obsahom sa zaoberá príslušná sekcia. Momentálne Vám k tomu neviem povedať viac," povedala ministerka Mária Kolíková.

Minister vnútra pre TV JOJ taktiež potvrdil, že aj jemu Andruskó napísal z väzenia list, zrejme s rovnakým obsahom.

"Môžem potvrdiť, že ten list existuje. Prišiel mi a ja som ten list odstúpil relevantným orgánom na riešenie a budem očakávať informáciu, do akej miery ten list má v sebe relevantné veci, čo na tom je pravda," povedal minister vnútra Roman Mikulec.

Vraždy prokurátora Šufliarskeho, Žilinku a ex-ministra Lipšica nakoniec vrahovia Jána Kuciaka nevykonali. Daniel Lipšic Andruskóa dodnes považuje za dôveryhodného svedka aj v prípade vraždy novinára. Na rozdiel od obžalovanej Žužovej a Kočnera.

"Vo veci prípravy úkladných vrážd bola jeho vec vylúčená na samostatne konanie, takže OČTK ho samozrejme považujú za spolupracujúceho obvineného," povedal Daniel Lipšic.

Na Andruukóovu nespokojnosť zo spolupráce s vyšetrovateľmi zareagoval aj druhý poškodený, prokurátor Šufliarsky: "V trestnej veci, v ktorej mám procesné postavenie poškodeného, by mal Z. Andruskó aktuálne disponovať procesným postavením svedka."

No a kedže ide aj v prípade prípravy vrážd o prebiehajúce vyšetrovanie, prokuratúra ich nemieni komentovať. Naopak, mama zavraždenej Martiny Kušnírovej vníma trestné stíhanie Andruskóa ako spravodlivé. Aj trest, ktorý nakoniec dostal po dohode s prokuratúrou v prípade vraždy aj jej dieťaťa: "Dobre, spolupracoval, veľmi veľa tomu pomohol. Neviem čo mu bolo sľúbené a koľko, ale tých 15 rokov čo dostal, myslím si, že je správne," povedala pani Kušnírová.

Minisster vnútra dodal: "Neviem si predstaviť za vraždu dvoch nevinných ľudí prípadnú beztrestnosť."

Zoltán Andruskó vypovedal vo viacerých závažných kauzách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy