Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Štrajkujúci študenti STU to už vzdali. Budúcnosť fakulty vidia v čiernych farbách
Zdielať na

Štrajkujúci študenti STU to už vzdali. Budúcnosť fakulty vidia v čiernych farbách

BRATISLAVA / Pol roka napätia, štrajkov, protestov, odchodov zamestnancov na prestížnej slovenskej IT fakulte sa zrejme končí. Študenti a časť zamestnancov, ktorí žiadali odvolanie dekana Ivana Kotuliaka, boj vzdali. Podľa ich slov už vyčerpali všetky možnosti. Poslednou kvapkou bol pondelkový neúspešný pokus o odvolanie dekana Akademickým senátom Slovenskej technickej univerzity. Budúcnosť fakulty vidia teraz v čiernych farbách. Hromadnému odchodu študentov a profesorov už asi nič nezabráni.

Keďže Akademický senát FIIT je už nejaký čas nefunkčný, úlohu pri odvolávaní dekana prevzal akademický senát STU. Pred aulou, kde senát zasadal, sa zhromaždila asi stovka študentov, ktorých do budovy nepúšťali. S problémami ich napokon do auly vpustili len niečo cez desiatku. Do auly sa nedostali ani médiá, povolených mali iba niekoľko ilustračných obrázkov. Vedenie senátu to odôvodnilo opatreniami proti koronavírusu.

Nový dekan Ivan Kotuliak po nástupe do funkcie študentov a časť zamestnancov pobúril už v januári tohto roku okamžitou výpoveďou bývalej dekanke fakulty, čo viedlo k ostrým protestom a štrajkom. Počas polroka sa situáciu nepodarilo stabilizovať ani rektorátu STU. Poslednou možnosťou bolo odvolanie dekana senátom univerzity. Návrh predniesol jej rektor Miroslav Fikar. Po skončení búrlivej diskusie senát pristúpil k tajnému hlasovaniu o návrhu na odvolanie dekana FIIT.

"Akademický senát sa nestotožnil s mojim návrhom vyslovenia nedôvery a ja to rešpektujem," uviedol rektor STU Miroslav Fikar. Z 34 senátorov bolo 18 za odvolanie, 13 proti a 4 sa zdržali. Potrebných však bolo 23. "Ďakujem za vyjadrenie dôvery AS STU," povedal dekan FIIT STU Ivan Kotuliak. 

"Výsledok hlasovania pokladáme za nešťastný a katastrofálny pre našu fakultu pretože stratil dôveru, dôveru študentov a veľkej časti zamestnancov," hovorí výskumný pracovník Martin Tamajka. "Vnímam to ako záväzok, pretože si treba vysúkať rukávy a začať pracovať na naplnení vízie, s ktorou som zvíťazil," rozpráva Kotuliak. 

Študenti a časť zamestnancov vidí budúcnosť fakulty čierno. Ako hromadný odchod pedagógov, výskumníkov a študentov. "Nahradiť taký veľký počet pedagógov, je takmer nemožné," povedal Tamajka. "Ja dúfam, že nie, že to nebude koniec fakulty, že urobíme všetko preto, aby znova fungovala," hovorí rektor.  Študenti už však boj vzdávajú a loď takpovediac opúšťajú.

Ďalší osud fakulty je už v rukách dekana podľa toho, či v septembri bude mať dostatok študentov a zamestnancov. "Čo sa týka študentov, treba si počkať na čísla. Na fakulte zostáva viac pedagógov a výskumníkov aj po deklarovanom odchode," uviedol Kotuliak. Ak mu to nevyjde, senát STU ho bude mať šancu úspešne odvolať, keďže hlasovať budú aj šiesti študentskí senátori, ktorí teraz počas prázdnin hlasovať nemohli.

So študentmi sa stretla aj prezidentka

Študenti z Fakulty informatiky a informačných technológií STU ma požiadali o stretnutie. Stretla som sa teda s tými, na ktorých prebiehajúci spor najviac dolieha a ktorým má byť kvalitné vzdelávanie určené - so študentmi, ktorí si v dobrej viere vybrali práve túto fakultu, lebo mali pocit, že ich najlepšie dokáže pripraviť na budúcu profesionálnu kariéru. V posledných mesiacoch však sledujú odchody pedagógov a klesajúci kredit školy. Na odchod sa okrem ďalších pedagógov chystajú už aj mnohí zo študentov, pretože vzhľadom na postoje akademických funkcionárov skorú perspektívu zlepšenia situácie na fakulte nevidia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy