Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Reformný balík sociálnych opatrení za stovky miliónov má byť hotový do konca leta. Čaputová vidí cestu v zelenej ekonomike
Zdielať na

Reformný balík sociálnych opatrení za stovky miliónov má byť hotový do konca leta. Čaputová vidí cestu v zelenej ekonomike

BRATISLAVA / Koalícia by mala na budúci týždeň predstaviť súbor sociálnych opatrení za stovky miliónov eur. V relácii televízie JOJ - Noviny špeciál to povedal predseda vlády Igor Matovič. Okrem toho, na konci leta chce mať vláda hotový zásadný reformný balík na použitie ôsmych miliárd zo zdrojov Európskej únie.

Sociálne opatrenia za stovky miliónov eur premiér zatiaľ konkretizovať nechcel. Detaily aj s niektorými ministrami vraj povedia o pár dní."Zväčša to budú veľmi adresné opatrenia, lebo "sociálne", je vtedy, keď to je cielené," vyhlásil Matovič.

To je teda jedna oblasť týkajúca sa bližšej budúcnosti. Tá druhá, dlhodobejšia, je náročnejšia a členovia vlády by už na nej mali pracovať. "To akože som aj našim ministrom oznámil, že nech príliš nepočítajú s nejakými dovolenkami," podotkol premiér.


Konkrétne - ide o vypracovanie kľúčových plánov ako zmysluplne vyčerpať na potrebné reformy 8 miliárd eur. Tie Slovensko zrejme dostane z Fondu obnovy Európskej únie na oživenie ekonomík členských štátov, ktorým ublížila koronakríza. "Očakávam, že to bude 25 zásadných reforiem a z tých na konci vyberieme možno 10, ale napríklad poviem to, že tu státisíce domácností nemajú pripojenie na kanalizáciu," priblížil Matovič.

 O detailoch možného použitia miliárd by lídri členských štátov únie mali rokovať koncom budúceho týždňa v Bruseli. "My by sme chceli vyboxovať si, aby sme si mohli postaviť z tých peňazí na Slovensku tri nové nemocnice - niekde na západnom, strednom, východnom Slovensku, špičkové nové nemocnice," dodáva premiér.

Zodpovednosť a zelená ekonomika

Aj prezidenta Čaputová či podpredseda Európskej komisie Šefčovič opakovane hovoria, že vláda, súkromný sektor či mimovládni odborníci by už mali vážne uvažovať nad tým, ako zodpovedne využiť obrovskú sumu.

"Znamená to napríklad investície do zelenej ekonomiky, investície do nových perspektívnych podnikateľských činností," uviedla prezidentka. "Jednak, aby sme budovali ekonomiku, ktorá je zelenšia, ktorá je digitálnejšia," uzavrel Maroš Šefčovič.

Ministerstvo investícií a regionálneho rozvoja chce medzi 18 okresov prerozdeliť 9 miliónov eur. O prostriedky sa môžu uchádzať najmenej rozvinuté regióny Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy