Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FOTO: Legendárnu zubačku zo Štrbského plesa začali rozoberať. Hasiči pre prípadný požiar musia asistovať
Zdielať na

FOTO: Legendárnu zubačku zo Štrbského plesa začali rozoberať. Hasiči pre prípadný požiar musia asistovať

ŠTRBSKÉ PLESO / Polovica ozubnicovej trate zo Štrbského plesa do Štrby už neexistuje. Robotníci ju pracne rozoberajú kúsok po kúsku - takto totiž prebieha kompletná výmena starých zubov za nové. Pri rozpaľovaní koľajníc však asistujú aj miestni hasiči. Trať totiž vedie cez hustý tatranský les.

Ani nie pred tyždnom na Štrbskom plese nič nenasvedčovalo tomu, že sa začne výnimočná rekonštrukcia. Dnes je to dobrodrušztvo je to aj pre robotníkov, ktorí na tejto stavbe pracujú."Myslím si, že je to pomerne ťažká stavba ohľadne sklonových pomerov," uviedol riaditeľ stavby Miroslav Jindřich.

"Je to atypicka rekonštrukcia lebo je v chránenom území aj pre zhotoviteľa aj pre projektantov. Bolo mimoriadne náročné pripraviť projekt, ktorý by túto trasu zachoval," informovala hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová.


Robotníci majú desať dní na to, aby bolo takmer 5 kilometrov ozubnicovej trate preč."Všetko muselo ísť preč, vytrhali sa koľajnice, bude sa opätovne nanovo bagrovať, bude sa podkladať nové podložie a na to pôjde nove podložie, nové koľajnice, nová ozubnica," dodáva hovorkyňa železníc.

Pri demontaži koľajníc asistujú aj dobrovoľní hasici zo Štrby. Ak by iskra pri rozpaľovaní nekontrolovane odskočila na suché konáre, ktoré lemujú trať, bola by to pre tatranský les katastrofa."Teplota pri pálení koľajnice je 1700 stupňov, hasiči potom ešte po piatch hodinách chodia kontrolovať aby bolo všetko v poriadku aby sa nechytila haluzina, ktorá lemuje koľajnice," povedal predseda dobrovoľných hasičov Štrba Michal Garaj.

Stará ozubnicvá dráha je vzácna aj pre tunajšich historíkov a preto časť z nej sa práve z tohto úseku odoberie a poputuje do múzea.

Na zubačke sa previezli poslednýkrát turisti pred týždňom. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy