Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poslanci napriek ekonomickej kríze riešia interupcie
Zdielať na

Poslanci napriek ekonomickej kríze riešia interupcie

BRATISLAVA / V parlamente sa rozpútala kultúrno-etický spor. Vládna koalícia sa po 100 dňoch od prebratia moci musí vysporiadať s návrhom konzervatívneho krídla Obyčajných ľudí, ktorí do pléna predložili zákon o interupciách. Do toho opozícia predložila ďalšie tri návrhy zákonov k tejto téme. Poslanci sa tak už druhý deň zaoberali debatou o právach žien a nenarodených detí.

Poslancom v júli pristáli na stole až 4 návrhy zákonov o sprísnení inte​rupcií. Prvý je od koaličných Obyčajných ľudí okolo Anny Záborskej. Už sa nemá hovoriť o prerušení ale o ukončení tehotenstva, žena bude musieť lekárovi uviesť dôvod interupcie, zároveň pokiaľ by mala vážne zdravotné problémy, ktoré by ju mohli ohroziť na živote, nebude potrebovať len jeden posudok lekára ale hneď dva.

Lekár bude mať povinnosť svoju pacientku poučiť o možnostiach pomoci či už zo strany štátu alebo neziskoviek. Okrem toho pribudli ďalšie tri návrhy. Jeden je z okolia odídencov od Kotlebu okolo poslanca Štefana Kuffu, ktorý napríklad hovorí o tom, že keď žena chce podstúpiť interupciu po dosiahnutí 40 roku života, už nejde o zdravotnú indikáciu, zdravotné riziko.

Kotlebovci podali do parlamentu hneď dva návrhy, dá sa povedať, že tie najprísnejšie. Jeden hovorí o tom, že možnosť vykonať interupciu už nebude do 12. týždňa, ale už len do ôsmeho. Posledný návrh dokonca hovorí o tom, že žena môže podstúpiť interupciu len ak je bezprostredne ohrozená na živote, alebo v prípade znásilnenia.

"Cieľom predloženej novely je pomôcť žene, ktorá sa ocitla v krajnej situácii a uvažuje o tom, že si dieťa nechá vziať," uviedla návrh zákona poslankyňa za Oľano Andra Andrejuvová.

Jana Cigániková z koaličnej SaS vraví: "Ľudia prichádzajú o domovy, lebo nemajú na splácanie hypoték, prichádzajú o prácu, majú vážne životné problémy a my tuto v parlamente riešime interupcie, ktoré sú najnižšie v histórii a hneď pre istotu štyrikrát."   

V dôvodovej správe poslanci ĽSNS tvrdia, že ženy absolvujú interrupcie pre zhýralý život, kariéru alebo udržanie si postavy.

Poslankyňa Vladimíra Marcinková zo strany Za ľudí hovorí: "Žiadny z nich nerieši tie najväčšie a najakútnejšie problémy, kde ženy naozaj o pomoc volajú, a ktoré v konečnom dôsledku ústia k fatálnym rozhodnutiam v živote ženy, akými sú aj interupcie."

Anna Záborská dodáva, že týmto to nekončí: "Tento zákon je iba začiatok."

O prvom z týchto štyroch poslaneckých návrhoch sa bude hlasovať v utorok popoludní. Ako hlasovanie dopadne, je otázne. Koaličná poslanci, ktorí majú v parlamente ústavnú väčšinu, majú pri hlasovaní tzv zelenú kartu a môžu sa rozhodnúť podľa vlastného vedomia a svedomia.

Kritici navrhovaných sprísnení vravia, že nezostanú ticho:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy