Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika ostáva vo väzbe
Zdielať na

Bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika ostáva vo väzbe

BRATISLAVA / Najvyšší súd SR na neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť bývalého výkonného riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Ľubomíra Partika proti väzobnému stíhaniu.

Ako ďalej informovala Alexandra Važanová z komunikačného referátu NS SR, ďalšieho obvineného v kauze Dobytkár Mareka Kodadu prepustil súd z väzby na slobodu a nahradil ju dohľadom probačného a mediačného úradníka. "Zároveň senát uložil obvinenému povinnosť oznámiť policajtovi, prokurátorovi alebo súdu, ktorý vedie konanie, každú zmenu miesta pobytu, a uložil mu aj zákaz vycestovania do zahraničia a zákaz akéhokoľvek kontaktu, či komunikácie s osobami ďalších obvinených a svedkov v danej trestnej veci," povedala Važanová.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) pracoviska v Banskej Bystrici ešte v apríli rozhodol o vzatí do väzby Ľubomíra Partika a Mareka Kodadu, ktorých zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Dobytkár. Dvojica čelí obvineniu z obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku a z prečinu nepriamej korupcie.

NAKA v rámci akcie Dobytkár opakovane od marca vykonáva zaisťovacie úkony na celom území Slovenska. Dôvodom sú podozrenia z korupčnej trestnej činnosti a legalizácie príjmov z trestnej činnosti z prostredia Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Zdokumentovaná výška úplatkov má podľa polície približnú hodnotu 10 miliónov eur. V rámci vyšetrovania tejto kauzy policajti obvinili napríklad bývalého šéfa PPA Juraja Kožucha, finančníka Martina Kubu alebo podnikateľa Norberta Bödöra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy