Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Proces v prípade vraždy exprimátora Basternáka: Andruskó opäť vypovedal, obžalovaní sa konfrontovali
Zdielať na

Proces v prípade vraždy exprimátora Basternáka: Andruskó opäť vypovedal, obžalovaní sa konfrontovali

BANSKÁ BYSTRICA / Na Špecializovanom trestnom súde pokračoval proces v prípade úkladnej vraždy hurbanovského primátora. Hoci na predchádzajúce pojednávania nechodila, v utorok eskorta doviezla aj obžalovanú Alenu Zsuzsovú. Po druhýkrát v tomto procese vypovedal Zoltán Andruskó, súd totiž nariadil priamu konfrontáciu.

Na Špecializovaný trestný súd priviezli Zoltána Andruskóa, opäť vypovedal v prípade vraždy exprimátora Hurbanova. Hoci už Andruskó v prípade vraždy Lászlóa Basternáka vypovedal ešte v apríli, teraz ho do Banskej Bystrice priviedli opäť. "Súd pokračoval v dokazovaní, vykonal konfrontáciu medzi svedkom a dvoma obžalovanými," vyjadrila sa hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková. 

"Súd nariadil konfrontáciu z dôvodu, že akceptoval návrh obhajoby v tomto trestnom konaní vzhľadom na to, že boli tu významné rozpory vo výpovedi svedka a dvoch obžalovaných," vysvetlil prokurátor ÚŠP.  Sudca im kázal dať si dole rúška, aby videl ako sa počas konfrontácie tvária, pozorovaním a z mimiky, aby vedel určiť či klamú alebo hovoria pravdu. "Súd postavil tieto osoby tvárou tvár, aby navzájom zopakovali svoje tvrdenia, a tým sa pokúsili zistiť, pozorovať mimiky týchto osôb, či jedna z osôb klame, hovorí pravdu," ozrejmil prokurátor.

Andruskó tvrdí, že pred ním hovoril Roman Ostružlík a Alena Zsuzsová o vražde hurbanovského primátora Lászlóa Basternáka, počas jedného zo stretnutí v aute, spomínať mali aj nástražný výbušný systém. Ostružlík si mal podľa obžaloby objednať jeho likvidáciu, bol to jeho protikandidát v primátorských voľbách. On aj Zsuzsová to popierajú, pred Andruskóm nikdy o vražde nehovorili.

​"Po mesačnej známosti si nedokážem predstaviť, že začnete rozprávať o príprave vraždy niekomu inému. Ale je to výpoveď pána Andruskóa," vyjadril sa obhajca Štefan Neszméry.

Zsuzovej obhajca ale navrhuje v procese vypočuť aj ďalších svedkov, a to Mariána Kočnera či bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. "Pán Andruskó tvrdí vo svojich výpovediach, ktoré odzneli tu aj na predchádzajúcej výpovedi, že v roku 2012, kedy sa stala vražda, pán Kočner vybavil pani Zsuzsovej cez pána vtedajšieho generálneho prokurátora, aby nebola stíhaná. Čiže ja som navrhol vypočuť týchto dvoch svedkov," dodal Neszméry.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy