Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Finančná správa zadržala 1,5 tony drog. Na Slovensko ich prepravili až z Mexika
Zdielať na

Finančná správa zadržala 1,5 tony drog. Na Slovensko ich prepravili až z Mexika

NITRA / Najväčší drogový kontraband, aký na Slovenku nemá obdobu, sa podarilo zachytiť v Nitre. Zásielka putovala z Mexika a mala prísť do nášho hlavného mesta. Jeden a pol tony drog pašeráci ukryli do kovových nádrží. Rozbor ukázal, že ide o pervitín a na čiernom trhu by mal hodnotu dve miliardy eur.

Pozeráte sa na exkluzívne zábery z miesta, kde objavili neuveriteľné množstvo drog. Našli ich v dvoch kovových nádržiach na kvapaliny. Desiatky policajtov a aj colníkov ich prehľadávali. Doviezli tam aj ťažkú techniku a pomáhali aj hasiči.

​Drogy k nám z Mexika putovali cez Chorvátsky prístav Rijeka. Našli ich dobre ukryté v spodnej časti nádrží. Zabalené boli v balíkoch. Všetko následne dokumentovali technici a aj vyšetrovatelia. "Ozbrojení príslušníci finančnej správy z Colného úradu Nitra kontrolovali dve kovové nádrže na kvapaliny, ktorých prepravu identifikovali ako rizikovú colnú operáciu. Zásielka totiž prišla po známej drogovej trase z Mexika. Príslušníci finančnej správy preto vykonali všetky procesné úkony, vrátane dôkladnej colnej kontroly tovaru," informovala hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová. 

Policajti do nádrže navŕtali diery, kde objavili 1,5 tony drog. Išlo o bielu kryštalickú látku, ktorú ukryli v spodnej časti kovovej nádrže. Prvotný rozbor poukázal na pervitín. "Hodnota látky dosahuje 300 mil. eur, resp. v prípade jednorazových užívateľských dávok až hodnotu 2 mld. eur odhadom," dodala Skokanová. Na mieste strávili vyšetrovatelia celý deň aj noc. Na druhý deň ráno odtiaľ odniesli aj kovové časti, v ktorých bol pervitín ukrytý.
Finančná správa prípad posunula polícii. Nájdené drogy prevzal vyšetrovateľ NAKA na ďalšie konanie. 

"V tomto prípade môžeme hovoriť o trestnom čine nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi. Páchateľom v prípade uznania viny hrozí trest odňatia slobody 20 rokov - 25 rokov alebo až doživotie," vyjadril sa advokát Peter Erdos. 

Špeditérska firma, v ktorej sa drogy našli však so zásielkou nemá nič spoločné, skončila u nich len za účelom preclenia. K nálezu sa nám preto ani nechceli vyjadriť. Podľa informácií televízie JOJ zásielku objednal istý Maďar s koreňmi v Bulharsku a skončiť mala v Bratislave. Polícia k prípadu informácie zatiaľ neposkytla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy