Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Násilie na ženách stúpa. Pomôcť im môžete aj vy, stačí ich takto osloviť
Zdielať na

Násilie na ženách stúpa. Pomôcť im môžete aj vy, stačí ich takto osloviť

BRATISLAVA / Násilie na nežnejšom pohlaví počas koronakrízy výrazne stúplo. Na Národnú linku pre ženy, ktoré zažívajú domáci teror, sa v priebehu uplynulých jedenástich týždňov obrátilo 1251 mám, dcér či partneriek. Pomôcť im môže aj ich okolie.

Počas korona obdobia, kedy platili prísne opatrenia, ženy denne desiatky ráz volali na Národnú linku pre ženy, ktoré zažívajú domáce násilie. Hlavnými agresormi podľa pracovníčok na linke pomoci boli najčastejšie spomínaní manželia, partner, expartner. "Zvýšil sa ale aj počet takých volajúcich, ktorí neboli ženami ale išlo starších ľudí, rodičov, ktorí zažívali násilie od svojich detí, a objavovalo sa aj súrodenecké násilie," vyjadrila sa Barbora Burajová, z  Koordinačno- metodického centra. O aké typy násilia najčastejšie išlo počas "covid" obdobia? Podľa odborníčky väčšina žien sa prikláňa k psychickému násiliu. "V období protipandemických opatrení dvojnásobne vzrástol počet výpovedí o tom, že obete násilia zažívali aj fyzické násilie," poznamenala Burajová. 

Veľká problematika sa týka aj tých žien, matiek, ktoré sa môžu utiekať v karanténnych centrách. Aký zádrhel tu ale prevláda? "V zásade ten systém, pokiaľ neplatia žiadne opatrenia, máme zariadenia núdzového bývania po celom území Slovenska, ktoré sú špecializované pre ženy a ich deti, ktoré zažívajú násilie. Počas tých protipandemických opatrení bolo nariadené opatrenie, že nemôžu prijímať bez akýchkoľvek nariadení tie klientky, čo samozrejme pri ohrození násilím spôsobovalo problémy. Ministerstvo práce potom prijalo niekedy v apríli nariadenie, že je možné takúto pani prijať, ak je po 14-dňovej karanténnej dobe a je negatívne testovaná na Covid-19. VÚC sa nariadilo, aby sa zriadili karanténne centrá," vysvetlila Barbora Burajová, z Koordinačno- metodického centra. 

Ako pomôcť obetiam násilia

Ľudia, ktorí zažívajú násilie, potrebujú pomenovať svoju situáciu a častokrát oni vedia, čo by im pomohlo. "To znamená, že naše rady sú niekedy menej relevantné, ako si toho človeka vypočuť, a tiež pokiaľ sa nám na prvý -  druhýkrát nepodarí prelomiť tú bariéru zahanbenia, utiahnutia človeka, netreba sa vzdávať," dodala Burajová. Obete násilia potrebujú niekoho, komu sa môžu zdôveriť, vyrozprávať, hoci si to na začiatku možno priznať nechcú. Je preto dôležité ponúknuť im pomocnú ruku, aspoň slovami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy