Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zmeny v Prešovskej nemocnici. Riaditeľom nebude lekár, námestníčkou bude sestra, ktorá pred rokmi protestovala
Zdielať na

Zmeny v Prešovskej nemocnici. Riaditeľom nebude lekár, námestníčkou bude sestra, ktorá pred rokmi protestovala

PREŠOV / Minister zdravotníctva vo štvrtok cestoval na východ, konkrétne do Prešova. Aby aj tam vyriešil problémy na riaditeľskej stoličke. Tá prešovská bola od januára prázdna. Tretiu najväčšiu slovenskú štátnu nemocnicu nepovedie lekár, ale expert na optimalizáciu procesov v podnikoch.

Nový riaditel je novým riaditeľom práve preto, aby prešovskú nemocnicu začal postupne vyhrabávať z dlhov. Aj to je dôvod, prečo nebude na riaditeľskej stoličke sedieť lekár ale ekonómické. čísla nie sú dobre. V roku 2019 vyrobila nemocnica stratu takmer 25 milónov eur.

"Je to veľmi dobrý skúsený manažer, ktorý bude aj ekonomicky vedieť túto nemocnicu vytiahnuť postupne z tej schémy zadlžovania," vysvetlil minister zdravotníctva Marek Krajčí. 

"Chcel by som, aby bola z tejto nemocnice jedna moderná inštitúcia," uviedol riaditeľ FN J.A. Reimana Ľubomír Šárnik. Zaujímavé ale je, že tento riaditeľ bol menovaný do svojej funkcie iba na 6 mesiacov. Potom sa pokojne môže prihlásiť do výberového konania.

Zaujímavá zmena nastala na poste námestníčky pre ošetrovateľstvo. Je ňou sestra, ktorá ešte pred pár rokmi stála na druhej strane. Monika Smolnická bola jednou z tých, ktoré začiatkom roka 2016 štrajkovali pred nemocnicou za lepšie podmienky. Vtedy dalo výpoveď viac ako 300 sestier.

Na to, čo sa dialo pred 4 rokmi, nezabudla. A je rozhodnutá, niektoré krivdy z minulosti postupne napraviť. Podľa jej slov sa mnohé sestry chceli po istej dobe do nemocnice vrátiť, ale nebolo im to umožnené. "Budeme uvažovať aj o tom, že by sa tie sestry, ktoré by sa chceli vrátiť do nemocnice naspäť a nebolo im to umožnené vtedy, ze budú mať brány otvorené a budú sa môcť kedykoľvek vrátiť," uviedla Smolnická. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy