Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prvenstvo v strednej Európe. Slovensko ma nový angiograf pre pacientov
Zdielať na

Prvenstvo v strednej Európe. Slovensko ma nový angiograf pre pacientov

BRATISLAVA / Kvalita zobrazenia ovplyvňuje úspešnosť a rýchlosť operačného zákroku. A to obzvlášť pri infarkte. V bratislavskom špecializovanom centre so zameraním na kardiovaskulárne ochorenia zoperovali 85-ročnú pacientku za použitia nového angiografického prístroja. Investíciou do diagnostického prístroja v hodnote jeden milión eur získali prvenstvo v celej strednej Európe, prístroj bude slúžiť výhradne slovenským pacientom.

Krátko po jedenástej hodine priviezli do špecializovaného centra 85-ročnú pacientku s infarktom. V nasledujúcich minútach sa TV JOJ zúčastnila záchrany života. "Sme súčasťou systému aplikácie. Je to aplikácia, ktorú má posádka rýchlej zdravotnej pomoci pri sebe. Na základe vzdialenosti, dopravnej situácie a tak ďalej vyhodnotí, ktoré intervenčné centrum je najbližšie," informuje primár kardiológie David Líška.  

Po asi 15 minútach od začatia zákroku pacientke prudko klesol tlak, začal sa boj o jej život. "Ten infarkt je naplno rozbehnutý. A keď sa tá tepna otvorí, tak a nahrnie čerstvá krv bohatá na kyslík do toho odumretého povodia tej tepny a to samo o sebe môže prechodne to srdce nedobre vnímať," vysvetľuje intervenčný kardiológ Ladislav Groch. 

"Zavádza sa katéter buď cez stehennú alebo tepnu na zápästí pod röntgenom," dodáva Groch. Zákrok bol úspešný, nakoľko sa tepna plnila krvou. Ďalším krokom je už len zotavenie pacientky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy