Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Komárne majú pred domami plné odpadkové koše. Nemajú ho kam odviezť
Zdielať na

V Komárne majú pred domami plné odpadkové koše. Nemajú ho kam odviezť

KOMÁRNO / V Komárne od pondelka nemajú kam vyvážať komunálny odpad. Prevádzkovateľ zmluvnej skládky oznámil mestu, že odpad nevedia z technických dôvodov prevziať. Kontajnery preto zostali plné a obyvatelia nahnevaní.

Napriek platnej zmluve skládka v Iži odmieta prebrať komunálny odpad z Komárna. Prevádzkovateľ spoločnosť Reko recykling mestu zaslali mail, odvolávajúc sa na technický problém.  "V pondelok ráno o 6:33 sme dostali oznámenie, čo berieme veľmi diskriminančne, lebo len s jedným partnerom, s Komárnom riešia takto situáciu," povedal primátor Komárna Béla Keszegh.

"Máme problém s kompaktorom, treba zhutniť ten odpad, pracujeme na tom, aby sa to čím skôr vyriešilo, majitelia rozhodli tak, že tie ekonomicky slabším obciam dáme prednosť," uviedla prevádzkovateľka skládky Hedviga Járik. 



Odpad z okolitých dedín sa tak na skládku vozil aj dnes. V stanovený deň sa smetné nádoby dostali aj pred rodinné domy, mesto zatiaľ riešilo tak, že ich síce dalo vyprázdniť, smeti ale zostávali v smetiarskych autách. 
"Toto je druhý deň, čo nám nezobrali smeti, veľmi dúfam, že sa nám tu potkany nerozmnožia," posťažovala si miestna. "V pondelok sme rokovali, ale neviedlo to k ničom," vyhlásil viceprimátor Tomáš Varga. 


Mesto sa preto dohodlo so skládkou v susednom okrese. Ale kým doteraz mali smetiari na vykládku a späť 25 kilometrov, teraz majú takmer sto. "Doteraz čo bol hodinový proces, to je teraz trojhodinový a ešte náklady," posťažoval si primátor. Poslanci Komárna minulý týždeň v utorok zamietli návrh na zvýšenie ceny za uloženie odpadu na skládke i na odkúpenie podielu zo skládky do vlastníctva mesta. Na otázky či, to s kauzou nemá súvis odpovedala konateľka skládky : "nie, nie, my sme už od požiaru mali problém, nie nesúvisí s tým." 



Mesto za porušenie platnej zmluvy pripravuje právne kroky."Oni sa vyhovárajú nejaký vis major, čo je neakceptovateľné, to, že sa pokazí stroj,"  dodal primátor Komárna.

Neďaleko Komárna našli na smrť dobitú ženu. Pozrite si zábery z miesta:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy